Scandalul gazului rusesc în Europa: Germania ar fi făcut o înțelegere avantajoasă cu Gazprom, în detrimentul țărilor est-europene

Scandalul gazului rusesc în Europa: Germania ar fi făcut o înțelegere avantajoasă cu Gazprom, în detrimentul țărilor est-europene

Germania ar fi beneficiat de condiții privilegiate pentru cumpărarea gazelor rusești, în timp ce țările est-europene au fost dezavantajate, potrivit unui raport confidențial al Comisiei Europene, publicat de jurnaliștii de la The Telegraph.

Potrivit amplei investigații a jurnaliștilor britanici, gigantul energetic rus Gazprom și-a folosit puterea pentru a pune presiune pe țările vulnerabile din estul Europei și pentru a fragmenta piața unică a energiei din UE cu politici coercitive de stabilire a prețurilor.

Raportul sugerează că Germania se bucură de o înțelegere avantajoasă cu Gazprom, câștigând un avantaj competitiv în ceea ce privește costurile gazelor, în detrimentul celorlalte economii din UE.

„Bulgaria a fost tratată aproape ca o colonie, în timp ce Polonia a fost forțată să plătească prețuri exorbitante pentru fluxurile de gaze importate din Siberia”, arată sursa citată.

Documentele ieșite la iveală arată că Bruxelles a cunoscut tot timpul adevărul, însă a închis ochii la aceste practici, în speranța unui acord cu Rusia.

0