6 alimente sănătoase care devin periculoase dacă le consumi în exces

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot ce e în exces devine periculos. Chiar şi când vorbim despre cele mai sănătoase alimente, care pot să îţi compromită sănătatea dacă le consumi în cantităţi foarte mari.

1. Roşii şi portocale

Sunt pline de vitamina C şi de alţi nutrienţi importanţi, însă aceste fructe sunt foarte acide. Consumate în cantităţi mai mari decât cele recomandate, provoacă refluxul acidului din stomac şi, în timp, dă naştere bolii numite „Esofagul Barrett” o complicație a bolii de reflux gastroesofagian. De aceea, medicii îţi recomandă să nu consumi aceste alimente deodată şi nici să le consumi în cantităţi foarte mari.

2. Ton la conservă
Este foarte la îndemână când vrei să-ţi prepari un sandviş sau o salată sănătoasă. Însă atenţie mare: tonul este peştele cu cel mai mare nivel de mercur conţinut. Cu cât îl consumi în cantităţi mai mari, cu atât rişti mai tare să ai probleme de vedere, de auz şi slăbiciune musculară, simptome date de un nivel prea mare de mercur din corp. Limitează-ţi consumul la 2-3 conserve pe săptămână.

Citeşte şi: (STUDIU) Șapte „superalimente” pentru a potența memoria

3. Apa
Este important să bei suficientă apă, însă consumul excesiv duce la „intoxicarea cu apă”, susţine Alan R. Gaby, autorul cărţii „Medicina Nutriţională”. Ce este această afecţiune? Aparent, este o boală ce apare în momentul în care consumul excesiv de apă dizolvă sodiul din corp şi scade nivelul de sodiu din sânge, iar asta poate duce la funcţionarea redusă a creierului şi chiar moarte. Din fericire, nu este cazul oamenilor obişnuiţi – aceste probleme apar în rândul maratoniştilor şi a celor care se forţează să bea prea multă apă. Ca sa fii sigur că nu faci excese, monitorizează culoarea urinei – dacă este tot timpul transparenţă, poţi să reduci puţin consumul de apă.

4. Proteine din carne
Încearcă să-ţi diversifici sursele de proteine – nu te baza doar pe cele din carne, precum pieptul de pui sau albuşul de ou. Potrivit studiilor, consumul excesiv de proteine animale favorizează apariţia cancerului, în special a celui la sân. În schimb, consumă alune, seminţe şi cereale integrale, pentru proteine vegetale.

5. Nuci braziliene
Sunt o sursă excelentă de proteine, fibre, acizi graşi esenţiali şi seleniu. În plus, un consum bogat în nuci braziliene diminuează colesterolul şi tensiunea arterială, susţin experţii în nutriţie. Cu toate acestea, nu este bine să le consumi zi de zi sau în cantităţi prea mari, întrucât excesul de seleniu este toxic. Efectele sale sunt căderea părului, dermatite, căderea unghiilor. Doza zilnică recomandată este de 10 nuci pe zi.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...