Şase lucruri care se întâmplă cu organismul atunci când nu mai faceţi sport

by Genko Genko

În acelaşi mod în care un antrenament bine structurat vă formează fizicul, renunţarea la această rutină are efectele opuse aproape instant. Consecinţele acestei decizii au un impact mai mare decât kilogramele în plus. Din fericire, efectul este reversibil dacă vă reapucaţi de sport. Ce se întâmplă cu organismul atunci când renunţăm la activitatea fizică?

Citeşte şi: Care sunt beneficiile activităţii fizice în aer liber pe timpul iernii

1. Creşte tensiunea arterială
Efectul este aproape instant: Tensiunea arterială este mai mare în zilele în care nu faceţi sport. Vasele de sânge se adaptează la fluxul mai lent care apare în urma unui stil de viaţă sedentar (chiar şi după doar două săptămâni).

Întregul efect dispare atunci când vă reapucaţi de sport.

2. Creşte nivelul zahărului din sânge
În mod normal, nivelul glucozei din sânge creşte după ce mâncaţi şi scade atunci când muşchii şi alte ţesuturi îşi iau necesarul zilnic de energie. Dar, după 5 zile de sedentarism, nivelul zahărului din sânge de după masă rămâne crescut, potrivit unui studiu publicat în revista Medicine & Science in Sports & Exercise.

Efectul dispare după o săptămână de activitate fizică regulată.

3. Obosiţi mult mai repede
Gâfâiţi după doar două scări urcate? După doar două săptămâni în care evitaţi activitatea fizică, efectul este resimţit puternic. De ce? Pentru că pierdeţi mitocondrii, mini-fabricile din interiorul celulelor musculare care convertesc oxigenul în energie.

Puteţi reconstrui acele mitocondrii, dar va dura mai mult timp.

Citeşte şi: (STUDIU) Activitățile fizice de trei ori pe săptămână reduc semnificativ riscul de depresie

4. Muşchii nu mai sunt la fel de fermi
Forţa persistă mai mult decât anduranța după ce încetaţi antrenamentul. Dar, în funcţie de cât de sedentar aţi devenit, bicepsul poate să scadă de îndată ce aţi părăsit sala de forţă.

Veţi avea nevoie de mai mult timp pentru a vă reconstrui masa musculară, mai mult decât a durat să o pierdeţi. 10 săptămâni de antrenament constant inversează efectul iniţial.

5. Metabolismul este mai lent
În mai puţin de o săptămână, muşchii îşi pierd o parte din potenţial şi metabolismul încetineşte, potrivit lui Paul Arciero, profesor la Skidmore College.

Efectul dispare dacă vă reluaţi antrenamentul constant.

6. Creierul suferă
Doar două săptămâni de sedentarism vă pot transforma într-o persoană morocănoasă şi obosită.

Multe studii au arătat că activitatea fizică luptă cu depresia, oferind o stare de bine.

Citeşte şi: Efectul negativ al căștilor de pe urechi la care nu te-ai gândit

CITIȚI ȘI...