Șapte din zece acte de corupție documentate de CNA de la începutul anului, au fost comise în Chișinău și centrul țării

Șapte din zece acte de corupție documentate de CNA de la începutul anului, au fost comise în Chișinău și centrul țării

Șapte din zece (68%) acte de corupție documentate de Centrul Național Anticorupție în primul trimestru al anului 2018, au fost comise în capitală și în raioanele centrale ale țării. Totodată, doar două din zece (19%) din infracțiunile documentate de CNA au fost identificate în municipiul Bălți și raioanele de nord ale țării, iar puțin peste unul din zece (13 la sută) în municipiul Cahul și raioanele de sud. Cel puțin așa arată un bilanț al CNA, în primul trimestru al anului, potrivit căruia numărul total al infracțiunilor de corupție înregistrate este în creștere, iar apelurile la linia anticorupție s-au dublat.

De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, ofițerii de investigație ai Centrului Național Anticorupție au depistat 247 de infracțiuni sau cu 14 la sută mai multe față de perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 209 sunt acte de corupție și conexe corupției, 2 infracțiuni de spălare de bani și 36 de alte categorii de infracțiuni. Potrivit criteriului de gravitate al infracțiunilor depistate – 187 intră în categoria celor deosebit de grave și grave, 39 – mai puțin grave, iar 21 – ușoare.

Potrivit genurilor de infracțiuni, traficul de influență se situează pe primul loc – 68 de cazuri, urmat de abuzul de putere sau abuzul de serviciu – 43 de cazuri; coruperea pasivă – 40, coruperea activă – 31, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu – 13 și altele.

Printre instituțiile și domeniile, vizate în dosarele CNA, se numără: justiția și afacerile interne, securitatea bugetului și patrimoniului public; administrația publică locală; sectorul privat; medicina; învățământul, serviciul militar, etc.

În calitate de subiecți ai infracțiunilor de corupție și conexe corupției depistate au figurat 30 de factori de decizie din cadrul autorităților publice locale; 17 persoane din domeniul ocrotirii sănătății; 9 inspectori de poliție; 3 conducători de instituții autonome și subdiviziuni din cadrul autorităților publice; 3 directori de întreprinderi și organizații de stat; 1 procuror; 1 director de agenție (autoritate publică); 1 persoană din domeniul educației, iar în sectorul privat și liber profesionist – 59 de persoane fizice; 20 de directori de întreprinderi și organizații din sectorul privat; 4 avocați; un notar și un executor judecătoresc etc.

În primul trimestru 2018, în gestiunea ofițerilor de urmărire penală ai Centrului Național Anticorupție s-au aflat 1.223 de cauze penale sau cu 141 mai multe în raport cu trimestru I al anului 2017. Pe 189 de cauze a fost finalizată urmărirea penală, din ele, 99 de cauze penale în privința a 111 persoane au fost deferite justiției. Totodată, prejudiciul, stabilit pe cauzele penale pornite în primele 3 luni ale anului, a constituit 6.147.132 lei, iar pentru a asigura restituirea banilor, Centrul a aplicat sechestru pe mijloace financiare și bunuri în valoare de 5.724.281 lei. În aceeași perioadă, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru pe bunuri în valoare totală de 23.121.184 lei.

În perioada de raport, ofițerii Centrului Național Anticorupție au examinat 3.461 de sesizări, plângeri, demersuri, petiții și alte materiale, iar aproximativ 5.000 de cetățeni au fost primiți în audiența ofițerilor CNA. La Linia Națională Anticorupție (0-800-55555) au fost recepționate 819 apeluri de la cetățeni sau cu 400 mai multe decât în perioada analogică a anului 2017. În majoritatea cazurilor, oamenii s-au plâns pe abuzuri comise în justiție, ministere, autorități centrale și locale, învățământ, medicină și sectorul privat.

În 3 luni ale anului 2018, CNA a organizat instruiri pentru 4.500 de funcționari (în 2017 – 2.635), a eliberat 1.349 de certificate de cazier, iar asupra a 255 de proiecte de acte normative și legislative au fost întocmite rapoarte de expertiză.

0