Salvatori şi pompieri din 27 de ţări, reuniţi în Moldova la un exerciţiu de fortificare a capacităţilor, intervenţie şi luare a deciziilor în situaţii excepţionale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţi din 27 de ţări ale lumii s-au întrunit în această dimineaţă la exercițiul internațional EUMOLDEX 2017, destinat echipelor de pompieri şi salvatori. Aplicațiile au început cu o ceremonie oficială de deschidere a evenimentului unde au fost aliniate toate echipele participante, iar cu un mesaj de susţinere a venit şi şeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, general-maior Mihail Harabagiu, care le-a urat succes salvatorilor și i-a îndemnat să se mobilizeze pentru a reuși să formeze o echipă unică.

În prima zi a exercițiului internațional EUMOLDEX 2017, echipele de salvatori și pompieri au acționat în mai multe situații tactice pregătite de organizatori. Aplicațiile au început cu simularea unui seism cu magnitudinea de 7,5 și intensitatea de 6-7 MSC pe scara Richter. În urma cutremurului s-au produs mai multe situații excepționale, iar zeci de oameni au avut de suferit. În acest sens în ajutorul Republicii Moldova au venit partenerii est europeni cu echipaje și echipament de salvare.

Prima intervenție a echipelor specializate a avut loc la Ialoveni, unde conform scenariului un bloc de locuit cu 5 nivele a fost deteriorat. În urma seismului s-au produs incendii, iar peste 60 de persoane au fost prinse de dărâmături în propriile apartamente. Prima intervenție a fost efectuată de țara gazdă, iar pentru că forțele acesteia erau la limită în ajutor au venit echipe din Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina. Salvatorii și pompierii au lichidat incendii, au evacuat și salvat oameni și au efectuat căutări sub dărâmături.

O altă provocare pentru echipajele de specialiști a fost în orășelul Durlești, unde conform scenariului în urma unui accident rutier cu implicarea unui camion ce transporta substanțe toxice cu un autocar, 20 de persoane au avut de suferit. Aici salvatorii au efectuat lucrări de decontaminare și salvare a sinistraților. Alături de salvatorii moldoveni au lucrat cei din Georgia și Cehia.

Tot astăzi au fost puși la încercare echipele de decontaminare chimică din România și Cehia, după ce a fost simulat un accident la un depozit cu substanțe toxice. Conform scenariului au avut loc scurgeri de substanțe periculoase, iar salvatorii au efectuat lucrări de cercetare chimică, dar și de evacuare, salvare a sinistraților.

Aplicațiile au continuat în localitatea Ghidighici, unde conform legendei seismul ar fi distrus barajul de protecție a lacului. În urma deteriorărilor și ridicării nivelului apei, zeci de case au fost inundate, iar mai mulți oameni au rămas fără acoperiș. În ajutor pentru lichidarea consecințelor situației excepționale au fost mobilizate echipe din Azerbaidjan și Ucraina.

Exercițiul EU MOLDEX 2017 se desfășoară cu susținerea Programului de Prevenire și Reducere a Dezastrelor pentru Europa de Est (PPRD East2) și are drept scop fortificarea capacităților de comunicare, intervenție și luare a deciziilor în situații excepționale. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI din Republica Moldova în comun cu PPRD East 2 va continua aplicațiile și mâine, iar capacitățile echipelor de intervenție vor fi testate și în alte situații tactice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...