Șalaru face dezvăluiri despre diplomații ruși expulzați din Republica Moldova: „Sunt ofițeri ai serviciilor secrete rusești”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Decizia de expulzare a așa numiților diplomați, în fapt ofițeri ai serviciilor secrete rusești, nu este de loc radicală, ci oarecum întârziată”, spune fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care anunță că încă din anul 2015 a cerut Ministerului de Externe și Integrării Europene (MAEIE) să ia atitudine față de acțiunile diplomaților ruși în Republica Moldova.

Șalaru anunță că a notificat MAEIE în anul 2015 să ia atitudine față de unii diplomați ruși, care nu ar fi făcut decât să „ațâțe” acțiuni separatiste în Transnistria și Găgăuzia și să finanțeze unele acțiuni specifice războiului hibrid.

„Încă din anul 2015 am cerut MAEIE să ia atitudine față de acțiunile diplomaților ruși de susținere a separatismului transnistrean, de ațâțare a acțiunilor separatiste din Găgăuzia, de spionaj sau de finanțare a unor acțiuni specifice războiului hibrid. În 2015 am dispus ruperea legăturilor Ministerului Apărării cu fostul atașat militar rus. De asemenea, în 2016 i-am atras atenția actualului atașat militar, Igor Dobvnea, să nu mai gireze acțiunile separatiștilor din Transnistria și am cerut MAEIE să ia măsuri împotriva sa”, anunță Șalaru pe o rețea de socializare.

Citește și: Cinci diplomați ruși, declarați persona non grata pe teritoriul Moldovei

Mai mult, acesta spune că Igor Dobvnea, în ajunul summitului NATO de la Varșovia făcea eforturi „disperate” pentru a afla agenda delegației moldovenești la NATO și mai ales, să afle obiectivele Republicii Moldova la această reuniune. „Nu prea le-a ieșit”, spune fostul ministru al Apărării.

„De mult timp, ambasada Federației Ruse s-a transformat din misiune diplomatică în sediu al serviciilor rusești de informații care, se preocupă din plin de deturnarea vectorului extern al Republicii Moldova, inclusiv implicarea în alegerile prezidențiale”, mai spune Șalaru.

Acesta amintește și de o investigație jurnalistică, care a arătat că, campania prezidențială a lui Igor Dodon ar fi fost finanțată din bani proveniți din offshore. „Sunt convins că nimeni nu a uitat de banii pe care Igor Dodon i-a primit din Bahamas și care provin din fondurile serviciilor secrete rusești. Felicit autoritățile Republicii Moldova pentru curajul de a pune pe masa decidenților probele acțiunilor neprietenești și incompatibile cu statutul de diplomat al asa numiților diplomați ruși”, se mai arată în mesajul lui Anatol Șalaru.

Citește și: Reacția lui Dodon la expulzarea diplomaților moldoveni din Rusia: „Răspuns proporțional”

Amintim că luni, 29 mai, MAEIE a informat Ambasada Rusă la Chișinău despre decizia de a declara drept persona non grata a cinci diplomați ruși aflați la Chișinău, aceștia urmând să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 72 de ore. Numele acestora nu a fost făcut public oficial nici până acum, la fel cum nu s-au menționat nici motivele pentru care a fost luată decizia.

În replică, Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat miercuri expulzarea a cinci diplomați moldoveni din Rusia, iar preşedintele Igor Dodon a declarat că, prin expulzarea acestora, Rusia a răspuns simetric la acţiunile autorităților de la Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...