Salarizarea profesorilor, discutată cu sindicaliștii: Ce va reprezenta salariul pe bază de performanță

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cadrul unei mese rotunde desfășurată la Chișinău, viceministrul Educației Elena Cernei a discutat cu manageri ai instituțiilor de învățământ preuniversitar, președinți ai organelor sindicale din teritoriu și cadre didactice despre noul sistem de remunerare propus de Ministerul Educației.

Viceministrul a menționat că formula de remunerare pentru cadrele didactice va fi constituită din salariul de bază, bonusul pentru experiența în muncă și bonusul pentru grad didactic.

Norma integrală pentru cadrele didactice va fi de 35 de ore lucrătoare pe săptămână, din care 18 ore vor fi de predare la clasă și 17 ore de responsabilități adiționale, precum pregătirea orelor de curs, pregătirea elevilor pentru concursuri școlare etc. Responsabilitățile adiționale vor fi adaptate în funcție de necesitățile instituției de învățământ și de calificarea cadrului didactic.

Pentru cadrele manageriale formula de remunerare va fi constituită din salariul de bază, bonusul anual de performanță și bonusul lunar pentru gradul managerial. Directorul poate avea și ore de predare.

La nivel național va fi creat un Registru al Candidaților Calificați. În el vor fi incluse persoanele care, după susținerea unei evaluări externe realizată de Ministerul Educației, pot candida la funcția de manager al unei instituții de învățământ preuniversitar. Autoritățile publice raionale vor organiza concursul pentru funcția de director, candidatul prezentând certificatul de calificare și planul de dezvoltare a instituției.

În aceeași ordine de idei, Elena Cernei a informat despre elaborarea de către un grup intersectorial a unui nou concept privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, iar proiectul propus de Ministerul Educației se va regăsi în conceptul respectiv.

Participanții la ședință au fost interesați de normele didactice, responsabilitățile pe care le vor avea managerii și cadrele, mărimea salariului etc. La finalul întrevederii ei au fost îndemnați să formuleze în scris propunerile pe marginea proiectului actualizat și să le prezinte Ministerului Educației.

Săptămâna viitoare va fi organizată o întrunire la nivel republican cu reprezentanții Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

Amintim că după 4 luni de proteste ale Federației Sindicale a Educației şi Ştiinţei, Guvernul le promitea mărirea salariilor din toamnă cu circa 10% pentru personalul non didactic și doar 5% pentru profesori.

Conform reprezentanților Federației, dascălii renunță la protest „luând în calcul asigurările date de partea Guvernamentală de a identifica soluţii mai satisfăcătoare pentru angajaţii din ramură după rectificarea Bugetului de stat din luna iulie”.

Totuși, sindicaliștii anunță că vor reveni la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de protest, în funcție de rezultatele negocierilor, după rectificarea Bugetului de stat, care va avea loc în luna iulie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...