Saakașvili: Ne așteptăm la provocări armate în regiunile din estul Ucrainei

by Genko Genko

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, a scris pe pagina sa de Facebook că Rusia își desfășoară planul de invazie.

„Locuitorii regiunilor din est se simt extrem de vulnerabili când văd cum o mână de provocatori iau cu asalt clădirile guvernamentale, astăzi, mâine, trebuie să ne așteptăm la provocări armate, iar în astfel de moment este foarte periculos să dai dovadă de slăbiciune, deoarece chiar această slăbiciune poate încuraja Rusia să acționeze”, scrie Saakașvili.

El menționează că Ucrainei îi va fi foarte greu să împiedice conflictul care umează să aibă loc fără susținere din exterior, reiterând că lumea democratică va sprijini mult Ucraina, dacă ea va da dovadă de voință puternică pentru a opune rezistență împotriva agresiunii.

„Suntem nevoiți să constatăm că nu mai este vorba despre anumite regiuni, nu doar despre o amenințare reală că Ucraina ar putea pierde câte o regiune în fiecare lună, ci se decide întrebarea despre viața sau moartea statalității ucrainene și este nevoie de acțiuni decisive, fiindcă întârzierea este asemeni morții. Ucrainenii și-au demonstrat deja eroismul și acum ca niciodată, spiritul maidanului trebuie contrapus acestei agresiuni flagrante”, a adăugat Saakașvili.

Anterior, fostul lider georgian a scris că în regiunile de est ale Ucrainei se acționează primitiv, la fel ca în Crimeea. „Este același scenariu. La început are loc un miting și dacă nu funcționează, se trece la invadare. E atât de primitiv că autoritățile din Ucraina ar putea anticipa aceste acţiuni”.

De asemenea, fostul președinte le-a sugerat autorităților de la Kiev să organizeze o mobilizare completă la frontierele estice și ia în considerare posibilatea unor cazuri de trădare din partea unor comandanți ai Forțelor Armate.

CITIȚI ȘI...