S-a stins din viaţă renumitul compozitor Valentin Dânga

by Genko Genko

La vârsta de 63 de ani, din cauza unei boli incurabile, astăzi s-a stins din viață compozitorul Valentin Dânga, autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova, din anul 1995.

Născut la 20 iulie 1951, în satul Mîndrești, raionul Telenești, Valentin Dânga s-a remarcat în calitate de autor de muzică pentru filme documentare, de ficțiune și de animație, spectacole de teatru și cântece devenite șlagăre.

Compozitorul a participat la mai multe jurizări muzicale: finala națională a concursului ”Eurovision” și “Steaua Chișinăului – 2003”. În 1991, Valentin Dânga a obținut titlul de Maestru în artă.

Maestrul Dânga a elaborat muzică pentru filmele documentare: ”Orașul meu, Chișinău”, ”Moldova, casă părintească”, ”Fântânarii”, ”Crama republicii”, ”Monolog despre viață”; filmele de ficțiune: ”Pregătirea de examene”, ”Casă pentru Dionis”, ”Un bătrân ducea un cal”, ”Adolescenta”, ”Un autobuz în ploaie”, ”Cine va intra în ultimul vagon”, ”Cursa”, ”Văleu, văleu, nu turna!”; filmele de animație: ”Haiducul”, ”Ladys și gentlemani”, ”Ruxanda”, ”Fumul”, ”Sub semnul întrebării”, ”Toate culorile” și ”Ploaia”.

CITIȚI ȘI...