Rusia va adopta măsuri de sprijinire a producătorilor auto străini, pentru a-i menține în țară

by Genko Genko

Guvernul rus intenţionează să adopte măsuri menite să reducă riscurile legate de volatilitatea rublei, cu care se confruntă producătorii auto străini, care şi-au localizat producţia în Rusia, a anunţat, marţi, publicaţia rusă „Kommersant”, citând surse din industrie.

Printre producătorii auto străini care şi-au localizat producţia pe piaţa rusească se află PSA Peugeot Citroen, Mitsubishi Motors, Ford, Volkswagen, Renault şi Nissan.

Ministerul Economiei ar urma să aprobe măsurile în trimestrul doi din 2015 sau la începutul trimestrului trei, a anunţat „Kommersant”.

La sfârşitul lui 2014, companiile auto străine au cerut Executivului de la Moscova adoptarea unor astfel de măsuri, după ce rubla s-a depreciat semnificativ. Dar autorităţile au luat în considerare adoptarea unor măsuri menite să reducă riscurile legate de volatilitatea rublei numai după ce grupul american General Motors a anunţat că va închide uzina sa de la Sankt Petersburg şi va opri vânzările de automobile Opel şi Chevrolet pe piaţa din Rusia.

Producătorii de autovehicule din Rusia sunt afectaţi de deprecierea rublei, care a majorat costurile componentelor importate, iar problemele cu care se confruntă economia Rusiei au redus cererea de consum.

Săptămâna trecută, PSA Peugeot Citroen şi Mitsubishi Motors au oprit temporar producţia unor modele în Rusia, în urma scăderii accentuate a vânzărilor.

În martie, vânzările Peugeot pe piaţa rusă au scăzut cu 79%, la 545 vehicule, în timp ce livrările Citroen au înregistrat un declin de 79%, la 484 unităţi, iar Mitsubishi a raportat un recul de 68%, la 3.250 vehicule, conform datelor Association of European Businesses (AEB). Luna trecută, vânzările auto în Rusia au scăzut cu 42,5%, la 138.850 de unităţi.

Vânzările de automobile în Rusia sunt în cădere liberă din cauza crizei economice, care se traduce printr-o depreciere puternică a rublei. Economia Rusiei suferă de pe urma scăderii preţului petrolului, dar şi de pe urma sancţiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.

Vânzările auto s-ar putea contracta, anul acesta, cu 24%, la 1,89 milioane de unităţi, după un declin de 10% în 2014, conform estimărilor AEB. Declinul economiei şi deprecierea rublei au determinat producătorii auto să-şi reducă producţia, să ofere reduceri sau să scadă preţurile.

CITIȚI ȘI...