Rusia, tot mai izolată: Nu poate participa la Conferința de la Mainz

by Genko Genko

Moscovei i-a fost refuzată participarea la Conferința de la Mainz privind scutul antirachetă, ca urmare a sancțiunil impuse de Uniunea Europeană din cauza implicării Federației Ruse în criza din Ucraina.

Discuțiile cu privire la sistemul antibalistic, pe canale diplomatice și politice, sunt practic blocate, iar acum s-a ajuns și la întreruperea contactelor pe linie industrială și de experți, a declarat vineri Ministerul rus de Externe, comentând refuzul pe care l-a primit partea rusă la solicitarea de a participa la Conferința internațională cu privire la apărarea antirachetă, programată pentru 17-20 iunie la Mainz (Germania), informează ITAR-TASS.

”O astfel de abordare de ‘struț’ nu poate decât să provoace îngrijorare în condițiile în care în Europa continuă în mod activ desfășurarea, fără restricții, a elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA și NATO”, subliniază diplomația Moscovei.

Organizatorii au invocat ”diferite dificultăți apărute recent”, care, spun ei, ”nu permit crearea unor condiții adecvate pentru primirea delegației ruse”, au declarat diplomați ruși, citați de ITAR-TASS.

Un astfel de ”pas se înscrie în linia generală de limitare a dialogului cu Rusia în privința problemelor legate de scutul antirachetă, promovată în ultimul timp SUA și aliații lor din NATO”, menționează diplomația rusă.

Potrivit MAE rus, ”situația actuală întărește doar concluziile Moscovei cu privire la adevăratul scop al scutului antirachetă creat de SUA și aliații lor”.

CITIȚI ȘI...