Rusia pregătește în Crimeea un scenariu similar cu cel din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lucrurile în Ucraina sunt departe de normalitate, iar tensiunile se mută din centrul țării în est, dar în special în sud-est.

Deși mulți analiști s-au grăbit să pună Rusiei eticheta de mare pierdantă de pe urma evenimentelor din ultimele luni din Ucraina, lucrurile sunt departe de a fi așa, iar Kremlinul se pare că are o strategie specială pe care a mai utilizat-o în trecut și în alte state foste membre ale Uniunii Sovietice.

Georgia, Armenia, Azerbaijan sau Republica Moldova se confruntă și astăzi cu consecințele pe care le aduc republicile autonome artificiale pe care le-a creat Rusia la începutul anilor ’90. Practic aceste state sunt și astăzi captive politicii Kremlinului din cauza acestor enclave conduse de către ”păpușarii” de la Moscova.

Moscova se regrupează după relativul eșec suferit la Kiev și își aruncă toate forțele defensive în estul Ucrainei, în special în regiunea autonomă Crimeea.

Primele reacții despre intențiile Rusiei cu Crimeea au apărut încă de sâmbătă, când opoziția ucraineană a preluat controlul puterii la Kiev, iar președintele între timp demis, Viktor Ianukovici, se refugiase în estul țării. Atunci președintele parlamentului din Crimeea, susținut de înalți oficiali ruși, a declarat că ”Ucraina va rămâne fără Crimeea”, iar Rusia va apăra peninsula din Marea Neagră ”cu orice preț”

Încurajați de declarațiile Kremlinului, oficialii din regiunea autonomă au și început să dea primele semne de răzvrătire față de puterea de la Kiev, refuzând să recunoască legitimitatea acesteea, iar activiștii pro-europeni din zonă au fost atacați de populația rusofonă.

Apoi au urmat reacțiile oficialilor de cel mai înalt rang de la Moscova, premierul rus Dmitri Medvedev declarând că are mari îndoieli asupra noii puteri de la Kiev și atacând statele occidentale care au salutat schimbările din Ucraina.

Ca puțin timp în urmă, noua putere de la Kiev să lanseze mai multe semnale de alarmă cum că forțe armate rusești ar fi fost mobilizate la granița de este a Ucrainei și că ar pregăti o invazie a statului vecin.

Deocamdată situația fierbe, dar cunoscând practicile Rusiei din istorie, în special ultimii 25 de ani, am fi naivi dacă am crede că Kremlinul va renunța atât de ușor la influența pe care a avut-o în Ucraina din ’90 încoace, cu câteva mici excepții.

Important va fi și felul în care va reacționa noua putere din Ucraina, dar și susținerea de care se va bucura aceasta la Bruxelles și Washington. Noua putere de la Kiev trebuie să dea dovadă de mult calm și rațiune și să se abțină de la reacții ultra-naționaliste, care ar stârni reacții adverse din partea populației rusofone din est. Dacă nu va fi așa, iar din partea Occidentului vom avea o reacție la fel de apatică precum cea din Georgia, din 2008, atunci ne-am mai putea alege cu cel puțin o enclavă rusă în estul Europei, dar și cu o Ucraina slăbită și ciopârțită, în coasta căreia va sta o armată rusă bine-consolidată și o populație rusificată și îndobitocită de propaganda de la Kremlin.

Cât de periculoase pot fi astfel de enclave știm chiar pe propria noastră piele, Transnistria, iar mai nou Găgăuzia, demonstrând că așa-zisa suveranitate cu care ne lăudăm nu e decât o bulă de săpun pe care Putin o poate sparge atunci când are chef.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...