Rusia a pierdut 23 de miliardari din cauza crizei

by Genko Genko

Numărul miliardarilor ruşi a scăzut anul trecut de la 111 la 88, în condiţiile în care criza economică prin care trece Rusia a redus averile personale, arată un clasament publicat joi de revista Forbes, transmite Reuters.

În plus, pe fondul deprecierii masive a rublei ruseşti şi a stagnării creşterii economice, averea cumulată a celor mai bogaţi 200 de oameni de afaceri din Rusia a scăzut cu 73 de miliarde de dolari, de la 481 la 408 miliarde de dolari.

Printre cei care au ieşit de pe lista miliardarilor ruşi se numără oamenii de afaceri, Boris Rotenberg şi Yury Kovalchuk, ambii vizaţi de sancţiunile impuse de SUA şi UE pentru legăturile lor strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin. Averea lui Rotenberg s-a redus până la 950 de milioane de dolari de la 1,7 miliarde de dolari în urmă cu un an, în timp ce averea lui Kovalchuk a scăzut la 650 milioane de dolari de la 1,4 miliarde de dolari.

Pentru prima dată în istorie, magnatul oţelului Vladimir Potanin este cel mai bogat om din Rusia cu o avere de 15,4 miliarde de dolari, urmat de bancherul Mikhail Fridman cu o avere de 14,6 miliarde de dolari şi de investitorul Alisher Usmanov, care a căzut de pe primul loc pe locul al treilea, cu o avere de 14,4 miliarde de dolari. În timp ce averea lui Usmanov a scăzut cu 4,2 miliarde de dolari într-un an, iar cea a lui Mikhail Fridman a scăzut cu trei miliarde de dolari, averea lui Vladimir Potanin a crescut cu 2,8 miliarde de dolari comparativ cu anul trecut.

„Criza nu a afectat pe toată lumea”, precizează Forbes, subliniind că 37 de oameni de afaceri din Rusia şi-au crescut averea. „Pe fondul crizei, proprietarii de oţelării şi deţinătorii de imobile comerciale par să se fi descurcat mai bine decât alţii”, susţine revista Forbes.

Economia rusească a înregistrat o creştere de doar 0,6% anul trecut, afectată de sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina precum şi de scăderea semnificativă a preţului petrolului, unul din principalele produse de export ale Rusiei. Pentru acest an, prognozele indică o scădere de până la 5% a PIB-ului Rusiei.

CITIȚI ȘI...