Rusia: Peste 100.000 de persoane au defilat în Piața Roșie de 1 Mai

by Genko Genko

Circa 100.000 de persoane au defilat joi în Piața Roșie de la Moscova pentru a sărbători Ziua internațională a Muncii, reluând o tradiție ce datează din era Uniunii Sovietice, pe fondul unui val de patriotism exacerbat în Federația Rusă de criza din Ucraina, transmite AFP.

„Sunt mândru de țara mea”, „Putin are dreptate”, sunt mesaje ce puteau fi citite pe pancartele agitate alături de numeroase drapele rusești și baloane albe, albastre și roșii (culorile drapelului național), a constatat o corespondentă France Presse aflată la fața locului.

Potrivit poliției locale, citată de agențiile rusești, peste 100.000 de persoane au participat la defilare, condusă de primarul Moscovei Serghei Sobianin și organizată în Piața Roșie, lângă Kremlin, pentru prima dată după 1991. Mai multe pancarte și discursuri ale unor reprezentanți sindicali sărbătoreau anexarea Crimeii de către Rusia în martie, în urma unui referendum denunțat de Kiev și de comunitatea internațională.

„Un vânt al libertății suflă prin Crimeea!”, a exclamat de pe un podium un bărbat îmbrăcat în uniformă militară. „Moscova-Sevastopol, orașe de eroi”, putea fi citit pe o pancartă.

Unul dintre organizatorii acțiunii, Aleksandr Șerșukov, președintele partidului „Uniunea Muncii”, a precizat marți că manifestația va fi „antifascistă, din cauza situației de la frontierele noastre”, cu trimitere la evenimentele din estul Ucrainei. Insurgenții proruși se consideră amenințați de naționaliștii care au participat la contestarea proeuropeană și care sprijină autoritățile de tranziție de la Kiev.

Data de 1 mai este considerată ziua internațională a muncitorilor, zi liberă, de sărbătoare, în Rusia, care celebrează lupta pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale clasei muncitoare. În fiecare an, sindicatele rusești defilează cu această ocazie în majoritatea orașelor țării, notează AFP.

CITIȚI ȘI...