Rusia îşi redeschide bazele militare din lume; Una dintre ele, chiar în coasta SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia încearcă să restabilească relaţiile cu foştii săi aliaţi de pe timpul Uniunii Sovietice şi să folosească din nou teritoriile acestor state pentru a-şi amplasa baze militare.

Unul din aceşti foşti aliaţi este şi Cuba. Măsura vine în contextul geopolitic actual şi ca răspuns la presiunile exercitate de Statele Unite asupra Rusiei, îndeosebi prin cunoscutele sancţiuni economice, susţine purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Securitate al Rusiei, Dmitri Gorovţov, citat de Pravda.

Citeşte şi: Rusia și Cuba se reapropie; Putin și Raul Castro, întâlnire la Moscova

Presa de la Moscova priveşte demersul în lumina vizitei din februarie 2015, când ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a deplasat în zonă, dar şi a celei din vara anului 2014, când însuşi preşedintele Vladimir Putin a vizitat Cuba.

Mai recent, o vizita oficială a fost efectuată şi de către preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narâşkin, pentru a se informa cu privire la aceleaşi probleme de colaborare ruso-cubaneze.

Potrivit experţilor militari ruşi, zona are o deosebită importanţă strategică pentru ţara lor şi, ca urmare, se pune problema de a se relua activitatea vechiului centru de investigaţii cu aparatură electronică, amplasat într-o suburbie a capitalei cubaneze, Havana şi oprit din activitate în 2002.

Centrul a fost construit în 1967 şi a funcţionat neîntrerupt timp de 35 de ani, iar Rusia a suportat anual costurile întreţinerii lui, dovedind astfel interesul pentru respectiva locaţie.

Citeşte şi: The Guardian: Cum a schimbat Putin Rusia în cei 15 ani petrecuţi la putere

Iar interesul a costat. Pentru închirierea unor baze militare, numai în 1992, Rusia a plătit Cubei peste 90 de milioane dolari, iar în perioada 1996-2000 a achitat 200 de milioane.

Din lipsă de lichidităţi, plata se făcea de fiecare dată în sistem barter, respectiv prin produse alimentare, lemn, derivate petroliere, echipament militar, dar şi prin informaţiile interceptate cu ajutorul instalaţiilor specifice.

De altfel, Rusia se dovedeşte tot mai interesată în a dispune de baze militare peste tot în lume, comentează Pravda.

În acest sens şi-a reactivat baza din Vietnam, a dobândit dreptul de folosinţă a unei baze din Cipru, inclusiv portul şi aeroportul aferente şi a reactivat o veche bază militară în Arctica.

În prezent, Federaţia Rusă mai dispune de baze militare în Tadjikistan, Osetia de Sud, Abhazia şi Armenia.

De asemenea, deţine puncte de logistică în portul Tartus din Siria, iar baze militare noi se construiesc în Belarus şi Cipru.

Citeşte şi: Rusia și Cipru au semnat acordul militar privind accesul navelor rusești


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...