Rusia îşi fixează privirea către Orientul Mijlociu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Rusiei de a merge înainte cu vânzarea sistemului de rachete sol-aer S-300 către Iran i-a înfuriat pe criticii din Occident și a alarmat guvernul israelian în egală măsură.

Pentru unii, a ridicat semne de întrebare în plus, privind soarta oricărui posibil acord nuclear dintre Iran și comunitatea internațională, subliniază BBC.

Citeşte şi: Cum pot să fie banii islamici un remediu pentru problemele economice ale Rusiei

Mai semnificativ, însă, ar putea de asemenea marca un efort înnoit al Moscovei de a-și accentua profilul diplomatic în Orientul Mijlociu.

Decizia de a vinde sisteme de rachete sol-aer S-300 Iranului nu este nouă, contractul datând chiar din anul 2010. Însă dintr-o multitudine de motive – grija cu privire la activitățile nucleare ale Iranului și cu un lobby intens din partea Israelului și Occidentului – rușii nu au mers niciodată înainte cu livrarea sistemului.

Deocamdată nu este clar ce versiune a sistemului S-300 va fi vândută Teheranului, însă acesta nu mai reprezintă cea mai sofisticată dintre sistemele de apărare aeriană ale Rusiei. Este, cu toate acestea, un sistem foarte capabil și mult mai bun decât cele cu care forțele aeriene israeliene și occidentale s-au confruntat în regiune, în timpul campaniilor recente.

Criticii argumentează că livrarea de echipamente sofisticate antiaeriene slăbesc amenințarea militară la adresa Iranului, și totodată și presiunea pusă asupra acestei țări de a respecta un acord nuclear.

Citeşte şi:Vladimir Putin, avertizări pentru Israel: E alegerea lor, dar numărul morţilor va creşte

Kremlinul susține că sistemul de rachetă este doar unul defensiv, trimis într-o țară aflată într-o regiune foarte volatilă. Livrarea a fost amânată câțiva ani, însă concesiile făcute de iranieni în negocierile nucleare înseamnă că vânzarea poate în sfârșit să meargă înainte.

Echipamentul nu reprezintă o armă-minune, însă cu siguranță face ca atacarea infrastructurii nucleare a Iranului pe cale aeriană să devină mult mai greu de realizat, poate chiar eliminând posibilitatea unui atac solitar al Israelului.

Ce stă în spatele acordului și care este motivația lui Putin

Unii văd că președintele rus da cu tifla Occidentului prin această măsură, cu toate că tensiunile dintre țările vestice și Moscova în privința Ucrainei nu au afectat eforturile de a face progrese cu Iranul în jurul mesei negocierilor.

Alții văd decizia lui Vladimir Putin de a ridica interdicția vânzării de sisteme de rachete S-300 către Teheran drept un semnal privind un nou punct de plecare pentru politica Moscovei în Orientul Mijlociu.

Citeşte şi: Putin a ridicat embargoul privind livrarea către Iran a sistemului de rachete S-300

Rusia nu a „ieșit” de fapt niciodată cu adevărat din zona Orientului Mijlociu și s-a agățat de orice oportunitate după eșuata „Primăvară arabă” pentru a-și maximiza influența.

Singura pată de pe acest peisaj al livrării de sisteme de rachete în Iran este reprezentată de tensiunile imediate cu Israelul. Israelul a renunțat la acordurile cu Georgia de livrare de arme și a ezitat să vândă drone Ucrainei, într-un efort de a intra în grațiile Moscovei.

De asemenea, legăturile mai strânse ale Rusiei cu Iranul ar fi frustrante pentru saudiți și pentru alte țări din Golful Persic.

Vladimir Putin a semnat pe 13 aprilie un decret prezidențial care a deschis drumul pentru o mult așteptată livrare de sisteme S-300 în Iran. Pe 16 aprilie, Putin a apărat decizia Moscovei privind livrarea sistemelor, arătând că acestea au scopul de a descuraja atacuri.

Citeşte şi: AFP: Ce vrea să demonstreze Putin prin decizia de a livra sisteme de rachete Iranului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...