Rusia este gata să investească în Bulgaria 3 miliarde de dolari

by Genko Genko

Rusia este dispusă să investească peste 3 miliarde de euro în dezvoltarea infrastructurii de transport din Bulgaria, la Marea Neagră şi pe Dunăre. Bulgaria nu dispune de mijloace financiare, iar UE acordă puţini bani prin fondurile europene.

Investitorii ruşi mai propun şi modernizarea completă a portului Varna. Alte proiecte, prin care ruşii ar dori să investească în Bulgaria sunt construirea de autostrăzi şi infrastructură feroviară. Tema a fost discutată în cadrul întrevederii guvernului bulgar cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Ruse, la Sofia. Propunerea nu are legătură cu relaţiile actuale dintre Rusia şi Ucraina, s-au grăbit să dea asigurări reprezentanţii camerei. Proiectele de investiţii au fost propuse Bulgariei în urmă cu un an şi jumătate, însă până în prezent nu a existat un răspuns din partea acesteia.

Tema actuală privind reindustrializarea din Bulgaria a fost, de asemenea, dezbătută de investitorii ruşi. Moscova este dispusă să acorde Bulgariei alte 12,5 miliarde de euro, pentru restartarea industriei. Această propunere nu este un scop în sine, ci este legată de construcţia proiectului South Stream. Este evident faptul că investiţiile ruseşti vor fi direcţionate acolo unde sunt interesele Moscovei. Cea mai mare parte a schimburilor comerciale cu Rusia trece prin Ucraina. Situaţia conflictuală îngrijorează mediul de afaceri din Bulgaria, care propune deschiderea unei linii directe de transport a mărfurilor pe mare.

Se pregăteşte şi un nou acord cu Moscova referitor la zborurile charter cu Rusia, fiind prevăzută o creştere a numărului de companii aeriene care vor transporta turiştii ruşi în Bulgaria. În ultima lună, numărul celor care doresc să-şi petreacă vacanţa pe litoralul bulgăresc al Mării Negre a scăzut cu circa 30%.

CITIȚI ȘI...