Rusia acuză SUA că „provoacă” Phenianul pentru a motiva „opțiunea militară”

Rusia acuză SUA că „provoacă” Phenianul pentru a motiva „opțiunea militară”

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat vineri SUA că „provoacă” Phenianul pentru a se putea îndrepta spre „opțiunea militară” în rezolvarea problemei nord-coreene, informează AFP, citată de Agerpres.

Este foarte îngrijorător că în aceste ultime două luni în care Coreea de Nord nu a efectuat teste sau tiruri de rachete, Washingtonul a părut să nu fie mulțumit și a dorit să facă ceva pentru a irita sau a provoca Phenianul”, a spus Lavrov în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său nipon Taro Kano.

În octombrie, forțele maritime ale SUA și Coreei de Sud au efectuat un exercițiu naval comun, o nouă demonstrație de forță în atenția Coreei de Nord și a programelor sale nuclear și balistic.

Săptămâna aceasta, președintele american Donald Trump a anunțat că SUA au decis să înscrie din nou Coreea de Nord pe lista lor neagră a statelor care susțin terorismul pentru a spori presiunea împotriva programului său nuclear. 

Americanii par să aștepte ca ei (nord-coreenii – n.red.) să-și piardă controlul încă o dată, pentru a putea în sfârșit să se îndrepte spre opțiunile militare, a estimat Serghei Lavrov.

„Autoritățile americane au declarat de mai multe ori că toate opțiunile, inclusiv opțiunea militară, sunt pe masă, a amintit Lavrov.

La rândul său, premierul nipon Shinzo Abe a anunțat la începutul lui noiembrie că Tokyo va susține această politică a Washingtonului.

„Este necesar să fie utilizate toate mijloacele posibile, crescând în mod maximal presiunea asupra Coreei de Nord, pentru a pune capăt programului său nuclear și lansărilor de rachete, a subliniat vineri, la Moscova, șeful diplomației nipone Taro Kono.

„Aceasta este o amenințare fără precedent nu doar pentru Japonia și Rusia, ci pentru întreaga comunitate internațională. Este absolut inacceptabil, a spus el.

Coreea de Nord a lansat în iulie două rachete balistice intercontinentale a priori capabile să atingă teritoriul american. De asemenea, ea a realizat în septembrie un al șaselea test nuclear.

0