Rusia a înăsprit controlul asupra blogurilor

by Genko Genko

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a adoptat marţi mai multe legi antiterorism care înăspresc controlul asupra blogurilor şi sancţiunile pentru „tulburări în masă”, un cap de acuzare care vizează mai mulţi opozanţi.

Astfel, proprietarii blogurilor cu peste 3.000 de vizitatori pe zi au obligaţia de a se înregistra la autoritatea pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, de a păstra toate datele timp de şase luni, de a verifica autenticitatea informaţiilor publicate şi de a indica o vârstă limită pentru vizitatori.

Conform acestei legi, Roskomnadzor, care a blocat, în martie, accesul la mai multe site-uri de informaţii critice la adresa Kremlinului, trebuie să creeze o listă a celor mai populare bloguri.

Bloggerii sunt obligaţi să se conformeze noilor obligaţii în termen de zece zile, în caz contrar riscând să plătească amenzi de la 10 – 30 mii de ruble (persoanele fizice) şi de la 50 – 300 mii de ruble (persoane juridice), a căror valoare ar putea creşte în cazul unor încălcări repetate.

O altă lege adoptată marţi dublează pedeapsa minimă pentru participare la tulburări în masă. Această acuzaţie îi vizează pe mai mulţi opozanţi ruşi, inclusiv pe liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov.

Astfel, „organizarea unor tulburări în masă” sau participarea la ele pot fi pedepsite cu 5-10 ani de închisoare şi o amendă de până la 500.000 de ruble.

Legea oferă, de asemenea, mai multe atribuţii Serviciului federal de securitate din Rusia (FSB, fostul KGB).

CITIȚI ȘI...