Rusia a efectuat un nou test de rachetă balistică intercontinentală

by Genko Genko

Rusia a efectuat marți cu succes un nou test de rachetă balistică intercontinentală de tip Topol lansată de la o bază militară din apropierea Mării Caspice, au anunțat agențiile de presă ruse citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Testul a fost efectuat la ora locală 21.08 (17.08 GMT) de la poligonul Kapustin Iar (sud), au precizat agențiile ruse Interfax și Itar-Tass.

Potrivit surselor citate, racheta balistică, cu o rază de acțiune maximă de 10.000 km, și-a atins ținta, centrul de teste Sarî Șagan din sud-estul Kazahstanului.

„Scopul acestei lansări a fost de a testa viitoare elemente ale rachetelor balistice intercontinentale”, a declarat Igor Egorov, purtător de cuvânt al ministerului, fără a da mai multe detalii.

Racheta de tip RS-12M Topol ICBM are o bătaie de 10.000 km și o masă la decolare de 45,1 tone. Ea poate fi echipată cu o ogivă nucleară de 550 de kilotone.

Această rachetă, care are o capacitate mare de manevrare și este ușor de manipulat, poate fi lansată cu ajutorul unei rampe mobile sau fixe.

Moscova a anunțat deja în martie că a procedat la teste cu acest tip de rachetă, transportabilă pe cale terestră.

La începutul acestei luni, mai multe teste de rachete balistice au fost efectuate în cadrul exercițiilor militare supravegheate de președintele rus Vladimir Putin, care a declarat că ele nu erau legate de evenimentele din Ucraina, ci prevăzute din noiembrie, amintește AFP.

Aceste manevre sunt efectuate într-un context de criză între Rusia și Ucraina unde retragerea totală a trupelor ruse de la granița dintre cele două țări nu a fost confirmată încă de autoritățile ucrainene.

CITIȚI ȘI...