Rubla rusească cucerește enclavele separatiste create de Rusia

by Genko Genko

Rubla rusească cucereşte noi teritorii în fostele republici sovietice, inclusiv în Ucraina, unde acordul de încetare a focului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării asigură un calm relativ între părţile beligerante, transmite Bloomberg.

În Doneţk,cel mai mare oraş din zona de conflict, supermarketurile au deschis case separate pentru plăţile în ruble, pentru a servi luptătorii îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj care stau la cozi alături de pensionari, potrivit Bloomberg.

Preţul biletelor pentru autobuze şi tramvaie poate fi convertit din grivne în ruble, în timp ce vânzătorii din benzinării sunt plătiţi în ruble, moneda folosită de rebeli pentru plata alimentării cu carburant a jeepurilor blindate.

„Nu sunt probleme în magazine, toate acceptă ruble. Nu pot da întotdeauna rest, dar oferă în schimb gumă de mestecat sau brichete”, a declarat Natalia, o coafeză de 36 de ani, scrie Mediafax.

Utilizarea tot mai mare a rublei arată cum regiunile în conflict scapă tot mai mult de sub controlul guvernului, chiar dacă acordul de pace convenit de Germania, Franţa şi Rusia prevede ca Ucraina, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori, să rămână întreagă.

Reprezentanţii separatiştilor nu au planuri clare referitoare la monedă, iar cazurile precedente din foste republici sovietice, din Georgia şi până în Moldova, arată că astfel de situaţii pot contribui la succesul separatiştilor pro-ruşi.

„Utilizarea tot mai mare a rublei este un nou semn că Rusia va păstra controlul de facto asupra teritoriului în dispută şi a separatiştilor. Dacă părţile vor respecta actualul armistiţiu, ceea ce este improbabil, atunci vor fi folosite atât grivna cât şi rubla. Dacă nu, va fi folosită doar rubla”, a spus Cliff Kupchan, preşedintele Eurasia Group, la New York.

Regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia, unde Rusia a sprijinit ani de zile separatiştii, folosesc în principal rubla.

Enclava separatistă Transnistria din Republica Moldova a introdus o rublă proprie, după conflictul cu autorităţile de la Chişinău în care a beneficiat de sprijinul Rusiei.

Rusia a introdus rubla în Crimeea la scurt timp după anexarea peninsulei care aparţine Ucrainei, în martie anul trecut.

Ucraina este singura regiune din lume unde deprecierea cu 46% a rublei faţă de dolar nu i-a scăzut atractivitatea, luând în considerare că grivna a pierdut la rândul ei 48% din valoare. În acest an rubla şi-a revenit parţial.

Rubla a fost bine primită la Doneţk, unde majoritatea magazinelor şi companiilor o acceptă, în timp ce grivna nu mai este disponibilă la bancomate în teritoriile controlate de rebeli, astfel că oamenii sunt nevoiţi să meargă în alte părţi ale Ucrainei pentru a retrage bani.

Prăbuşirea grivenei, amplificată de restricţiile de călătorie impuse de guvernul de la Kiev, este unul dintre motivele pentru care este nevoie de un nou regim valutar, consideră Andrei Purgin, lider al auto-proclamatei Republici a Poporului din Doneţk. Rublele contribuie şi la creşterea cererii de produse ruseşti, a arătat el.

„Vedem cum produsele ruseşti le înlocuiesc pe cele ucrainene, în magazinele din Doneţk. Dar grivna nu va dispărea complet, din cauza legăturilor regionale. Oamenii circulă”, a spus Purgin.

Banca centrală din Rusia a refuzat să comenteze informaţiile despre utilizarea rublei în estul Ucrainei.

Un alt semn al încrederii rebelilor în moneda rusească este faptul că au început să plătească pensiile în ruble, după ce conflictul militar a dus la tăierea fondurilor de către guvernul de la Kiev.

În altă regiune separatistă, Republica Poporului din Lugansk, 85% dintre plăţi au loc în ruble, 12% în grivne, iar restul în dolari, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

Banca centrală a Ucrainei susţine că grivna este singura monedă legală din ţară, chiar dacă rubla şi dolarul sunt monede acceptate în mare măsură în Doneţk.

CITIȚI ȘI...