România va acorda 20 de milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii școlilor moldovenești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul român, Victor Ponta, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său moldovean Iurie Leancă, că România urmează să acorde 20 de milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii școlilor din Republica Moldova.

Ponta a declarat că, în cel mai scurt timp, suma de bani va fi virată în conturile guvernului de la Chișinău. ”Este un proiect în care oamenii pot să vadă cu ochii lor și pot să simtă în viața familiilor lor o îmbunătățire a vieții în baza acestor proiecte”, a spus șeful guvernului de la București.

Totodată, între cele două guverne au fost semnate mai multe acorduri. Unul dintre ele prevede ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale. În urma semnării acestui acord, Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) va putea interveni și pe teritoriul Republicii Moldova în cazul unor urgențe medicale.

Tot astăzi a fost semnat și Programul de cooperare şi asistenţă între Ministerele Educaţiei din Republica Moldova şi România. Astfel, 50 de tineri de la noi şi 25 de peste Prut vor beneficia de burse de mobilitate academică de scurtă durată: 1-2 semestre, în universităţile de stat din cele două ţări.

Participanţii vor beneficia de studii cu finanţare de la buget, burse şi cazare gratuită în căminele studenţeşti. Ministerul Educaţiei de la Chişinău va avea nevoie, anual, de circa 450 de mii de lei, pentru a acoperi bursele de mobilitate ale studenţilor români, care vor studia în Republica Moldova.

Programul de cooperare prevede, printre altele, pregătirea formatorilor la limba română din Republica Moldova de către profesori din România, în baza unui proiect elaborat şi coordonat reciproc; acordarea asistenţei în procesul de evaluare a performanţei cadrelor didactice, elaborarea unui sistem de evaluare şi motivare a acestora; schimbul de conţinuturi electronice, a softurilor şi a platformelor pentru învăţământul la distanţă etc.

Programul va fi realizat timp de trei ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...