România reduce la jumătate numărul burselor pentru moldoveni; „BUN” adresează o scrisoare deschisă Guvernului României

by Genko Genko

Blocul Unităţii Naţionale (BUN) și câteva asociații civile adresează o scrisoare deschisă prim-ministrului român Sorin Grindeanu în care îşi exprimă profunda dezamăgire şi dezaprobare a modalităţii în care instituţiile statului român au procedat la anularea suplimentării numărului de burse acordate tinerilor din Republica Moldova.

„Considerăm că abordarea curentă a Guvernului României este discriminatorie şi îngrădeşte dreptul a cel puţin 2000 de elevi şi studenţi la un învăţământ de calitate în patria lor istorică. Este nedrept, întrucât aceștia n-au fost întrebaţi dacă vor sau nu să facă parte din sistemul educaţional românesc, ci s-au născut pe acest teritoriu în urma unor procese istorice care nu au depins nici de ei şi nici de părinţii lor”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului României.

În acest sens, semnatarii scrisorii cer suplimentarea burselor acordate cetăţenilor Republicii Moldova cu un număr de 2850 de burse. De asemenea, solicită simplificarea procesului de admitere la instituţiile de învăţământ, consultarea societăţii civile din Republica Moldova privind metodologia de şcolarizare şi explicaţii în sensul depunerii actelor în regimul online, precum şi înştiinţarea în timp real despre acceptarea sau respingerea cererilor din partea comisiilor de admitere.

Citește și: România reduce la jumătate numărul burselor pentru moldoveni; „BUN” anunţă proteste la București și Chișinău

Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi cel din România, pentru anii de învăţământ 2016 – 2019, semnat la 22 decembrie 2016, prevede acordarea a 2250 de burse este similar protocoalelor semnate anterior, doar că, de fiecare dată, acest număr ajungea la peste 5000 de burse prin Hotărâre de Guvern. Aşa s-a întâmplat prin Hotărârea de Guvern 414/2011, de asemenea printr-o hotărâre similară în 2010, prin care se alocau suplimentar 2850 de burse.

CITIȚI ȘI...