Rogozin vrea să sărbătorească ”eliberarea” Bucureștiului de…români

by Genko Genko

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, cel mai activ demnitar rus de pe rețelele de socializare, continuă sfidările la adresa României.

După ce a amenințat România că va zbura pe deasupra ei cu un bombardier rus pentru că Bucureștiul i-a interzis aeronavei cu care urma să se întoarcă de la Chișinău la Moscova să survoleze spațiul aerian român, acesta vine cu un nou mesaj sfidător la adresa statului vecin.

De data această, Rogozin s-a autoinvitat la București pe 31 august, pentru a sărbători ”eliberarea Bucureștiului de fasciștii români”.

”Le propun domnilor Băsescu și Ponta să sărbătorim împreună, la 31 august, la București, 70 de ani de la eliberarea acestui oraș de fasciștii români”, a scris Rogozin pe contul său de Facebook.

Captură

Rogozin, care a fost în războiul din 1992 de pe Nistru unul dintre conducătorii forțelor armate separatiste, susținute de Rusia, s-a făcut din nou remarcat în Republica Moldova în ultimii ani, când a devenit reprezentantul Kremlinului în Transnistria. El a lansat de-a lungul timpului mai multe atacuri suburbane la adresa unor politicieni pro-europeni de la Chișinău, precum și a poporului român.

Vicepremierul rus și-a permis și mai multe amenințări la adresa Republicii Moldova, una chiar în sediul Guvernului de la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă alături de ministrul economiei Valeriu Lazăr. Atunci, în toamna lui 2013, el ne-a sfătuit să ”fim atenți”, pentru ”a nu îngheța de frig la iarnă”.

Ultima ieșire la rampă a vicepremierului rus a avut loc în mai 2014, când a vizitat Tiraspolul pentru a ”sărbători” ”Ziua Victoriei”, în pofida ”sfaturilor” autorităților de la Chișinău de a evita acest pas. În urma vizitei în regiunea separatistă, Rogozin urma să transporte liste cu semnături ale locuitorilor Transnistriei prin care se cerea alipirea regiunii din stânga Nistrului la Federația Rusă. Acestea i-au fost confiscate de către autoritățile de la Chișinău, fapt considerat inacceptabil de către premierul rus Dmitri Medvedev, care a amenințat Chișinăul cu repercusiuni.

CITIȚI ȘI...