Rogozin recunoaște: Industria aero-spațială din Rusia rămâne în urma celei americane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a recunoscut că Rusia nu va prinde din urmă SUA în domeniul aero-spațial. Potrivit lui, întârzierile in acest sector sunt de nouă ori.

Declarație surprinzătoare a lui Rogozin a fost făcută vineri, 27 mai, la ședința Consiliului Industriei și Comerțului al Federației Ruse.

„Acum în industria spațială ne aflăm în urma americanilor de nouă ori. Toate proiectele noastre ambițioase spun că trebuie să creștem productivitatea de 1,5 ori. Dar chiar dacreuşim asta, tot nu îi vom prinde niciodată ..”, – a concluzionat Rogozin, care este responsabil de industria aero-spațială din Rusia, potrivit „Interfax”.

Rogozin afirmă că dacă industria rusă nu va căuta să atingă performanță și nu va rezolva problema birocrației, „atunci noi, în Rusia, doar vom privi spectatori la NASA și Elon Musk”.

La sfârșitul lunii aprilie, corporația americană privată SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a primit primul său contract de la Pentagon pentru lansarea unui satelit. Principalul său concurent este United Launch Alliance, o companie joint-venture creată de Boeing şi Lockheed, care nu a participat la licitaţia Departamentul de Apărare al SUA, invocând lipsa de motoare ruseşti RD-180. Ca urmare, tranzacţia SpaceX va costa Pentagonul cu până la 40% mai ieftin decât vechiul contract cu ULA.

În cadrul „aprecierilor” anterioare ale succeselor sectorului aero-spațial rusesc, Rogozin de multe ori a încercat să sublinieze poziția vulnerabilă a SUA. De exemplu, în aprilie 2014, comentând cu privire la pachetul de sancțiuni impus de Washington, vice-premierul rus a spus că Rusia ar putea refuza să livreze astronauții americani pe ISS, adăugând sarcastic că pentru a ajunge acolo americanii ar trebui să folosească o …trambulină.

În mai 2014, Rogozin a declarat că Rusia ar putea refuza să participe la proiectul Stației Spațiale Internaționale (ISS) după 2020. De asemenea, el a menționat că Rusia ar putea alege un nou partener: -poziția Statelor Unite, care „maltratează” pe oficialii ruși cu sancțiuni, putând fi luată de China.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...