Retragerea coaliției internaționale din Siria depinde de progresele procesului de la Geneva

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coaliția antijihadistă condusă de SUA nu va părăsi Siria și Irakul până când negocierile sub egida ONU de la Geneva nu vor înregistra progrese, a declarat ministrul apărării american Jim Mattis, citat marți de AFP.

„Nu vom pleca imediat”, a declarat luni Mattis unui grup de ziariști. Forțele coaliției vor aștepta ca „procesul de la Geneva să progreseze”. „Trebuie să facem acum ceva în legătură cu aceste discuții și nu doar să ne ocupăm de aspectul militar și să spunem mult noroc pentru restul”, a adăugat ministrul într-o conferință de presă improvizată la Pentagon.

Mattis, fost general de marină, a reamintit că obiectivul coaliției internaționale în Siria și în Irak rămâne combaterea grupării Statul Islamic și găsirea unei soluții diplomatice la războiul civil din Siria.

„Ne vom asigura că reușim să creăm condițiile necesare pentru o soluție diplomatică”, a adăugat el. „Războiul împotriva Statului Islamic va fi câștigat atunci când localnicii o vor face singuri”, a mai spus șeful Pentagonului.

Într-un comunicat comun publicat sâmbătă, președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin au convenit că „nu există o soluție militară” la războiul din Siria.

„Președinții și-au confirmat angajamentul față de suveranitatea, independența, unitatea, integritatea teritorială și caracterul laic ale Siriei” și au cerut tuturor părților să participe la discuțiile desfășurate la Geneva, sub egida ONU, afirmă documentul comun.

Un nou ciclu de negocieri cu privire la Siria este programat să înceapă la 28 noiembrie la Geneva sub egida ONU, a anunțat joi emisarul Națiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura. Acesta din urmă a organizat șapte sesiuni de discuții între regimul sirian și opoziție, fără a reuși să depășească principalul obstacol care se referă la soarta președintelui sirian Bashar al-Assad.

Textul comun ruso-american menționează sprijinul celor doi președinți pentru o „declarație de principiu” încheiată la 8 noiembrie la Amman între Iordania, Rusia și SUA, care transformă o regiune din sud-vestul Siriei , la granița cu Iordania, într-o „zonă de dezescaladare”, unde armata rusă și forțele de coaliție se angajează să evite orice bătălie. În această zonă a fost declarat din iulie un armistițiu și, potrivit unui înalt responsabil al Departamentului de Stat, documentul aprobat la Amman și aprobat și de către președinții Trump și Putin prevede „angajamentul părților de a elimina prezența trupelor străine” din această zonă.

„Aceasta include forțele iraniene și grupările armate susținute de Iran precum Hezbollah”, a precizat sâmbătă acest înalt responsabil diplomatic american, sub rezerva anonimatului. „Rușii sunt de acord să lucreze cu regimul sirian pentru a obține retragerea forțelor susținute de Iran până la o anumită distanță de teritoriile ocupate de opoziție, ca limitele Înălțimii Golan de partea iordaniană”, a adăugat oficialul menționat.

Întrebat cu privire la prezența forțelor iraniene în această zonă, Mattis a refuzat să răspundă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că Israelul va acționa conform intereselor sale în Siria. ‘Le-am spus prietenilor noștri, începând cu prietenii noștri de la Washington, dar și prietenilor noștri de la Moscova, că Israelul va acționa în Siria — inclusiv în sudul Siriei — pe baza analizării situației și a cerințelor sale de securitate’, le-a spus Netanyahu membrilor partidului său, conform unui comunicat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...