Rețineri la vamă: Șeful posturilor vamale „Mirnoe-Tabaki” și „Vulcănești Rutier” și alți 4 funcționari, arestați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șeful posturilor vamale „Mirnoe-Tabaki” și „Vulcănești Rutier” ale Biroului vamal Cahul, împreună cu alți 4 angajați ai aceluiași post, au fost reținuți de ofițerii DGT „Sud” a CNA și procurorii anticorupție. Vameșii sunt cercetați penal pentru corupere pasivă şi riscă până la 10 ani de închisoare.

Potrivit informațiilor preliminare, inspectorii vamali ar fi extorcat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin, pentru a nu supune verificărilor unitățile de transport și marfa, introduse pe teritoriul Republicii Moldova în mod clandestin din Ucraina. Cei cinci funcționari, acționând în complicitate şi prin înţelegere prealabilă, pretindeau 10% din valoarea bunurilor pentru a facilita în continuare regimul vamal, fără calcularea valorii mărfii în vamă şi achitarea taxelor prevăzute de lege.

Timp de câteva luni, suspecții au fost documentați, fiind efectuate mai multe livrări de bani sub controlul CNA. În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, doi dintre ei au fost prinși în flagrant delict. Astfel, mai multe sume de bani au fost găsite, fiind tăinuite în biroul șefului de post vamal, despre care se prezumă că ar fi organizatorul schemei. Totodată, au fost efectuate percheziții și la domiciliile vameșilor. Toți cinci au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore.

Trei dosare au fost pornite pe acest caz în temeiul art. 324 alin. (2) lit. b), c) Cod Penal al Republicii Moldova – corupere pasivă. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unități convenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...