Resursele administrative, exploatate și în cadrul alegerilor din 14 mai; Unii candidați și-au camuflat cheltuielile și au oferit daruri alegătorilor

by Genko Genko

În cadrul alegerilor locale noi din 14 mai 2017, unii candidați electorali au utilizat resursele administrative în perioada campaniei electorale, au utilizat fonduri de campanie pe care nu le-au declarat în totalitate, precum și au folosit bunuri și servicii în campanii electorale, constată observatorii MO Promo-LEX.

Conform raportului Nr. 1 al Misiunii de Observare a alegerilor locale noi din 14 mai 2017, observatorii au constatat cel puțin 2 cazuri de utilizare a resurselor administrative de către candidați în perioada monitorizată. Într-un caz este vorba despre candidatul desemnat de PSRM în satul Pervomaisc (r. Căușeni), în altul de candidatul independent la funcția de primar în or. Tvardița (r. Taraclia).

Resursele administrative au fost utilizate prin atragerea angajaților instituțiilor publice în timpul programului de lucru în activități de agitație electorală, precum și implicarea reprezentanților autorităților publice de nivel ierarhic superior, în timpul orelor de muncă, în activități de promovare.

Potrivit informațiilor furnizate de observatorii Promo-LEX, în perioada monitorizată, au fost înregistrate cel puțin 3 cazuri care pot fi calificate drept oferire de bunuri și servicii în campanii electorale. Este vorba despre candidații: PSRM – 1 caz; PDM – 1; PCRM – 1.

Estimările MO Promo-LEX pentru perioada 14 aprilie – 5 mai 2017, relevă că cel puțin 6 concurenți electorali (PSRM, PCRM, PDM, PL, PPPDA și candidatul independent Tuni Corneliu) au utilizat fonduri de campanie pe care nu le-au declarat în totalitate. Cuantumul total al cheltuielilor neraportate se ridică la cel puțin 24.859 lei.

La 14 mai au avut loc alegeri locale în 7 localități: satul Mereni (r. Anenii Noi), satul Hirova (r. Călărași), comuna Pervomaisc (r. Căușeni), comuna Țipala și satul Ulmu (r. Ialoveni), satul Racovăț (r. Soroca), orașul Tvardița (r. Taraclia).

CITIȚI ȘI...