Republica Moldova, în top 5 ţări din lume după ponderea remitenţelor în PIB

by Genko Genko

Cu o pondere de 25% a transferurilor migranţilor în Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2013, Republica Moldova ocupă locul patru într-un top alcătuit de Banca Mondială.

Deşi ca pondere în PIB remiterile au crescut nesemnificativ faţă de anul trecut, când s-au cifrat la 24%, Moldova a coborât o poziţie în clasamentul celor mai dependente ţări de bani veniţi de la cetăţenii care muncesc peste hotare.

Pe primul loc în top 10 ţări recipiente de transferuri în raport cu PIB-ul continuă să se afle Tadjikistan cu o pondere de 42%, urmat de Kîrgîzstan (32%) şi Nepal (29%). Republica Moldova este urmată în top de Samoa şi Lesotho, cu 24%, Haiti şi Armenia, cu 21%, Gambia, cu 20 şi Liberia, cu 18%.

În clasamentul ţărilor cu cele mai mari remitenţe după volumul total al acestora, Moldova ocupă poziţia a 58-a.

Transferurile de valută din străinătate rămân o sursă foarte importantă pentru economiile în curs de dezvoltare.

Banca Mondială plasa Republica Moldova pe locul doi în lume în anul 2008, când transferurile ce au venit în ţară de la cetăţenii care muncesc peste hotare au atins maximul istoric de 1660,9 milioane de dolari SUA.

Transferurile de mijloace băneşti în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova au depăşit 12 miliarde de dolari SUA în anii 1999-2013, sumă ce depăşeşte de trei ori valoarea stocului investiţiilor străine directe.

De menționat că valoarea transferurilor de bani către Moldova, efectuate de peste hotare prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice, a atins, în primele nouă luni ale anului 1 098 de milioane de dolari, cu 76 de milioane mai mult decât anul trecut.

CITIȚI ȘI...