Republica Moldova are șanse mici să intre în Uniunea Europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, fost ambasador al ţării noastre la Chişinău, a declarat vineri, la Oradea, că Uniunea Europeană este un obiectiv îndepărtat pentru Republica Moldova, însă nu e un obiectiv iluzoriu.

Invitat la o masă rotundă pe tema Uniunii Europene la 60 de ani, Marius Lazurca, fost ambasador al României în Republica Moldova timp de şase ani şi jumătate, a răspuns unor întrebări din partea studenţilor moldoveni privind orizontul de integrare al acestei ţări în Uniunea Europeană, conform stiripesurse.ro.

Marius Lazurca a subliniat că integrarea europeană trebuie văzută ca un proces, în care chiar şi statele membre mai au de parcurs etape importante până la integrarea deplină.

„În vecinătatea Uniunii Europene, există state candidate, legate de UE printr-un tip de acorduri juridice care prevăd drept obiectiv final sau destinaţie faptul că aceste state, cândva, vor deveni membre ale UE. Din păcate, Republica Moldova nu este în această situaţie. Republica Moldova este asociată Uniunii Europene printr-un acord de asociere care are o dimensiune politică şi una de liber schimb, economică. Toate acestea determină ca parcursul european al Republicii Moldova să fie mai puţin limpede şi în orice caz, potrivit unor prognoze realiste, ceva mai lung. Aşadar Uniunea Europeană este un obiectiv îndepărtat pentru Republica Moldova, însă nu e un obiectiv iluzoriu”, a declarat Marius Lazurca.

Cât priveşte rolul României, „mai mult decât vecinul Republicii Moldova”, ambasadorul a menţionat că este o „răspundere naturală” asistenţa pe care România trebuie să o dea Republicii Moldova în vederea europenizării acesteia.

„Fiindcă ce putem constata uitându-ne în jur este că doar parcursul către UE stabilizează societăţile care au demarat acest parcurs şi produc prosperitate economică în statele respective. Cred că România are exact această datorie, de a demonstra în fiecare zi Republicii Moldova că acest obiectiv merită urmărit”, a spus Lazurca.

Întrebat cum s-ar putea accelera acest deziderat al integrării, fostul ambasador în Republica Moldova a spus că este răspunderea esenţială a guvernelor să lanseze şi să accelereze procesele de reformă, viteza acestor procese fiind direct proporţională cu gradul de civism al populaţiei.

„Cu cât cetăţenii sunt mai educaţi, mai implicaţi din punct de vedere civic, mai dornici să ia parte la viaţa cetăţii, cu atât şi procesele de transformare a societăţii respective sunt mai rapide. Nu e nevoie doar de un guvern competent, onest şi cu relaţii bune în afara ţării, pentru ca reforma să se desfăşoare. E nevoie şi de o societate activă şi care să lanseze criterii de exigenţă. Din păcate, valurile succesive de imigranţi au privat societatea de mulţi cetăţeni de calitate”, a mai spus Marius Lazurca.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...