Republica Moldova ratează investiții din cauza nivelului înalt al corupţiei

by Genko Genko

Nivelul înalt al corupţiei împiedică Republica Moldova să obțină încă o finanțare din partea Corporației Provocările Mileniului. În acest sens, tara noastră a ratat finanţarea în cadrul unui nou Program Compact, spune director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan.

Țara noastră ar avea anumite restanţe în ceea ce privește controlul corupţiei, astfel încât oficialii nu au permis semnarea, în decembrie 2014, a Programului Compact II.

„Noi am sperat că în decembrie 2014, la şedinţa Consiliului de Directori al Corporaţiei Fondul Provocările Mileniului, Moldova va fi eligibilă pentru un al doilea program Compact, dar cu regret la unii indicatori care determină eligibilitatea nu a fost atins nivelul solicitat. Moldova a fost sub limita medie la indicatorul controlul corupţiei”, a relatat Badrajan în cadrul unui tur de presă la sistemul de irigare din satul Coșnița, r-nul Dubăsari.

Cât priveşte ceilalţi indicatori, precum buna guvernare, transparenţă, libertate economică,, aceştia au fost la nivelele necesare, spune Badrajan.

În cadrul primului program desfășurat în anii 2010-2015, Republica Moldova a beneficiat de 262 de milioane dolari, bani oferiţi de către Guvernul SUA. În cadrul programului sunt realizate două proiecte: Tranziţia la Agricultura Performantă şi Reabilitarea Drumurilor.

CITIȚI ȘI...