Republica Moldova, punctul central al riscurilor geopolitice în 2015

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce analiștii de la Eurasia Group au introdus Republica Moldova într-un top al pericolelor majore pentru omenire în 2015, publicația Quartz aprofundează această problemă, plasând țara noastră în centrul riscurilor geopolitice ale anului.

Autorii analizei au ajuns la această concluzie întrucât Republica Moldova va fi afectată de cel puțin 3 dintre cele 10 mari pericole identificate de către Eurasia Group: instabilitatea politică din UE, ambițiile expansioniste ale Rusiei și „războiul finanțelor” susținut de SUA.

Citește și: TOP 10 cele mai mari pericole cu care se va confrunta lumea în 2015; E vizată și Moldova

În condițiile în care economia Europei continuă să stagneze după criza financiară pe care a traversat-o, există deja temeri că mișcările politice populiste și eurofobe vor crea incertitudine în UE

În același timp, Rusia nu renunță la politica anti-occidentală agresivă, în pofida crizei economice și recesiunii care abia începe. Președintele Vladimir Putin va continua să pună presiune economică pe europeni, chiar dacă SUA insistă pentru continuarea sancțiunilor financiare ce lovesc în Rusia, dar și în Europa.

În acest context devine un punct central Moldova, o republică post-sovietică de la care se așteaptă continuarea politicii de integrare europeană, după o victorie în cadrul alegerilor parlamentare a partidelor pro-UE, scrie Quartz.

Încercarea Kievului de apropiere de UE este de fapt și argumentul care a precipitat invazia rusească în Ucraina anul trecut. Și Rusia are deja o republică separatistă în Moldova – Transnistria, o enclavă în care staționează cel puțin 2.000 de soldați ruși.

„Am fost recent la Moscova, iar acolo i-am întâlnit pe unii dintre indivizii care conduc Rusia”, a declarat fostul diplomat american și președinte al Eurasia Group, Cliff Kupchan.

„Ei avertizau că Moldova este pe radar, că dacă va continua să se îndrepte spre UE și NATO, ar face bine să aibă grijă ce-și dorește. Să destabilizezi Moldova nu e prea dificil. Băieții detașați în Transnistria, omuleții verzi cu măști, își dau jos uniformele, iar orașele din Moldova încep să cadă. Am văzut deja felul de a acționa al Rusiei”, a mai menționat Kupchan.

SUA se îndreaptă spre alegeri prezidențiale, iar pe fondul campaniei electorale se va accentua retorica anti-rusă și a felului în care Moscova acționează în Ucraina. Însă această retorică se va ciocni cu încercările cancelarului german Angela Merkel de a menține UE pe o cale de mijloc în raport cu Rusia, fără a deteriora legăturile economice profitabile dintre dictatura lui Putin și cea mai mare economie europeană.

Această atitudine va crea dificultăți în contextul cooperării europene cu SUA în ceea ce privește sancțiunile economice care au devenit principalul instrument de politică externă al Americii.

În concluzie, o criză în Republică Moldova ar deveni mai dificil de rezolvat decât cea de anul trecut din Ucraina, care, până acum, nu și-a găsit o soluție care să mulțumească niciuna dintre părțile implicate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...