Republica Moldova, izolată de Gazprom; Provocările gazoductului Ungheni – Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România poate fi marea şansă a Republicii Moldova dacă aceasta vrea să îşi sporească substanţial securitatea energetică prin diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi – Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune, conform unei analize a editorialistului Vlad Epurescu.

Într-un clasament al celor mai vulnerabile ţări din lume privind securitatea energetică, Republica Moldova ocupă unul din locurile fruntaşe. Tocmai din acest motiv, România şi Republica Moldova au semnat în anul 2015 un Memorandum de Înţelegere pentru a ajuta ţara vecină să îşi diversifice resursele energetice. Dar pot şi, mai ales vor vecinii noştri de peste Prut să scape de influenţa gigantului Gazprom?, se întreabă acesta într-un editorial pentru adevărul.ro.

„Republica Moldova este într-o situaţie complicată. Are un preşedinte pro-rus, un guvern fragmentat şi măcinat uneori de acuzaţii de corupţie, o societate divizată iar economia ţării a intrat la începutul anului în recesiune. Anul 2018 va fi, însă, crucial, pentru că, dincolo de Prut, vor avea loc alegeri parlamentare. O victorie a forţelor pro-ruse va anula toţi paşii făcuţi de Republica Moldova spre Uniunea Europeană în condiţiile în care obiectivul lui Igor Dodon este anularea acestui parcurs şi întoarcerea cu faţa către Răsărit. Răspunsul electoratului va fi edificator în privinţa drumului pe care această ţară îl va parcurge în următorul deceniu. Către prosperitate şi modernism sau în mrejele panslavismului ortodox? Aşa, sinuos, cu scandaluri şi cu multă corupţie, orientarea a fost spre Vest şi pare că rezistă, cu toate ezitările şi retractările fireşti unui asemenea efort uriaş, de a rupe ţara de atâţia ani de domniaţie exclusivă a ruşilor”, se arată în articol.

Condiţia necesară pentru acest proiect care s-ar putea contura chiar în anul 2018 este ca ambele ţări să fie conduse de guverne stabile şi responsabile, apreciază autorul.

Analiza integrală poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...