Republica Moldova este prima într-un top european

Republica Moldova este prima într-un top european

Republica Moldova este cea mai activă țară din cadrul unui program de cercetare european, fiindu-i susținute 24 de proiecte de peste 2 milioane de lei.

Conform statisticii oficiale al UE pe parcursul perioadei 2014-2016, cercetătorii din Republica Moldova în cadrul Programului Orizont au depus 242 de propuneri: 98 de la instituții de cercetare, 86 de la universități, 51 – IMM, 28 – ONG și 16 din alte organizații.

Potrivit Acdemiei de Științe a Moldovei, Comisia Europeană a luat decizia pozitivă pentru susținerea a 24 de proiecte cu participarea a 29 organizații științifice în sumă de peste 2 milioane de euro.

În topul țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Rusia, luând în considerație numărul de populație, Republica Moldova este cel mai activ participant la apelurile din cadrul Programului ORIZONT 2020: de 2 ori mai activă decît Armenia și Georgia; de 3 ori mai activă decât Belarus și Ucraina; mai mult de 10 ori mai activă decât Azerbaidjan și Federația Rusă.

Amintim că Programul Orizont 2020 este cel mai amplu program de Cercetare și Inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană.

0