OSCE salută angajamentul Moldovei de a dezvolta conceptul privind un statut special al Transnistriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, a încheiat astăzi vizita de lucru în țara noastră, în cadrul căreia s-a întâlnit cu reprezentanții politici la Chișinău și Tiraspol.

Potrivit unui comunicat de presă al Misiunii OSCE în Moldova, pe parcursul întâlnirilor sale, Ambasadorul Meier-Klodt a îndemnat părțile să urmeze angajamentele asumate prin semnarea Protocolului de la Berlin în cadrul negocierilor în format „5+2” din iunie 2016. De asemenea, el a repetat apelul către părți să mențină ritmul creat la Berlin, făcut de Preşedintele în exercițiu al OSCE, Ministrul de externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier.

„Reuniunea din iunie în format „5+2” a stabilit o nouă abordare în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, o abordare concentrată pe atingerea obiectivelor specifice și realizabile într-o perioadă de timp definită”, a declarat Ambasadorul Meier-Klodt. „Cu toate acestea, pe lângă participarea activă în format „1+1” și la nivel de grupuri de lucru, această abordare nouă solicită părțile să investească voința politică și resurse necesare pentru a facilita îndeplinirea acestor acorduri”.

Reprezentantul Special a salutat angajamentul public al Republicii Moldova de a dezvolta conceptul politic privind un statut special pentru Transnistria la începutul anului 2017 și, în același timp, de a consolida capacitățile sale instituționale de a se angaja în procesul de reglementare.

„Astfel de angajamente, exprimate în mod public, sunt încurajatoare, dar trebuie să fie puse în practică”, a menționat Reprezentantul Special. „Îndemnăm ambele părți să avanseze implementarea angajamentelor lor, în limitele parametrilor de reglementare a conflictului aprobați la nivel internațional, și să nu scape din vedere oportunitatea unui dialog orientat spre rezultate, creată la Berlin”.

Programul vizitei a cuprins și o reuniune a ambasadorilor rezidenți ai Mediatorilor și Observatorilor în formatul de negocieri „5+2”, găzduită de șeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan, care a salutat continuarea abordării unitare, precum și susținerii unitare a părților de către partenerii internaționali pentru avansarea procesului.

La formatul „5+2” participă reprezentanți ai părților, Mediatorilor și Observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...