Reprezentanții teatrelor din Harkov: Nu avem nevoie de apărarea Federației Ruse

by Genko Genko

Reprezentanții teatrelor din Harkov, în care spectacolele sunt interpretate în limba rusă, și-au exprimat nemulțumirea față de intervenția militară a Federației Ruse.

„Noi, cetățeni ai Ucrainei, reprezentanți ai teatrelor rusofone și comunității teatrale din Harkov, declarăm pe propria răspundere că niciodată nu am fost hărțuiți și nu am întâmpinat careva obstacole în activitatea de creație”, se arată în comunicat.

Oamenii de creație declară că spectacole în limba rusă au fost montate permanent, indiferent de politica lingvistică din anumite perioade. Regizorii și actorii mențonează că nimeni, niciodată, nu le-a interzis să comunice, să gândească și să creeze în limba rusă.

„În legătură cu asta, considerăm necesar să declarăm că nu avem nevoie de apărare din Federației Ruse în vreun fel, la fel ca și zecile de mii de spectatori, care nu nici un impediment în familiarizarea cu cultura rusofonă. Suntem categoric împotriva folosirii pretextului apărării pentru introducerea trupelor armate în Ucraina”, au declarat reprezentanții comunității teatrale.

Aceștia atenționează și sunt indignați de faptul că la 1 martie, mai mulți indivizi, aduși cu autobuzele din Belgorod, au luat cu asalt clădirea administrației locale și au arborat drapelul rus.

Mesajul lor se termină cu cuvintele: „Ar fi de dorit ca fiecare să se ocupe de problemele statului său, asta va fi garanția unei relației bune de vecinătate și înțelegerii reciproce. Să ne adunăm în sălile de teatru, nu pe câmpul de luptă. Pace caselor noastre”

CITIȚI ȘI...