Reprezentanții comunităţii romilor solicită acces mai mare la educație și facilitarea incluziunii sociale

by Genko Genko

Reprezentanții comunităţii romilor din Republica Moldova au solicitat marți, în cadrul unei întrevederi cu Prim-ministrul Iurie Leancă, acces mai mare la educație și facilitarea incluziunii sociale.

Conform unui comunicat al Executivului, reprezentanţii acestei minorităţi etnice au menționat că incluziunea socială a romilor și accesul la educație a sporit considerabil în ultimii ani, în special datorită implicării mediatorilor comunitari. Delegația a venit cu un șir de propuneri către premier pentru a îmbunătăți indicii respectivi.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre necesitatea sporirii numărului de mediatori comunitari de la 14 la 48 pe întreg teritoriul țării, motivarea părinților romi de a-și înscrie copiii la grădinițe, școli și universități.

„Educația, indiferent de etnie, este cel mai important factor din viața unui om. Toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă șanse egale la educație și la angajarea în câmpul muncii”, a menționat Prim-ministrul.

Iurie Leancă a declarat că obiectivele stabilite în cadrul discuțiilor pot fi atinse cu implicarea fondurilor organizațiilor internaționale specializate în domeniul respectării drepturilor minorităților naționale, iar Guvernul va acționa toate pârghiile în acest sens.

Întrevederea a avut loc cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a comunităţii romilor în Republica Moldova şi 10 ani de la instituţionalizarea investigaţiilor romologice în ţara noastră. De asemenea, marți a fost organizată Conferinţa Ştiinţifică Romologică, la care a participat și Viceprim-ministrul Tatiana Potîng.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova locuiesc aproape 20 de mii de cetăţeni de etnie romă.

CITIȚI ȘI...