Reparația drumurilor anunțată de Plahotniuc, crește cheltuielile bugetare cu 800 de milioane de lei. Pentru alimentarea copiilor – doar 50 de mln.

Reparația drumurilor anunțată de Plahotniuc, crește cheltuielile bugetare cu 800 de milioane de lei. Pentru alimentarea copiilor – doar 50 de mln.

În an electoral, prioritățile drumurilor prevalează cele de alimentare a copiilor în școli și grădinițe. Mai ales în contextul în care Partidul Democrat a anunțat Programul „Drumuri bune pentru Moldova”, privind repararea a 1.200 de km de drum în localitățile din țară. Cabinetul de miniștri a aprobat ieri modificări și completări la Legea bugetului de stat pe anul 2018, care prevăd majorarea veniturilor bugetului public național cu aproape un miliard de lei, a cheltuielilor – cu 1,3 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetar va spori cu 348,6 milioane de lei. Astfel, 800 de milioane de lei vor fi alocate Programului de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor. Pentru comparație, spre majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/elevilor începând cu 1 septembrie 2018 au fost alocate doar 51,2 milioane de lei.

Alege majorări de cheltuieli vor merge spre dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei, reabilitarea rețelelor electrice – 61,2 milioane de lei, proiectul de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare – 53,2 milioane de lei. De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de peste 32 milioane de lei pentru consolidarea capacităților Autorității Naționale de Integritate, ale Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție, pentru acoperirea cheltuielilor Comisiei Electorale Centrale în legătură cu alegerile locale. Aceasta inclusiv în vederea definitivării procesului de realizare a condiționalităților pentru primirea primei tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE.

Cheltuielile pentru prestații sociale vor spori cu 16,7 milioane de lei, majorare cauzată de creșterea ajutoarelor bănești și achitarea indemnizațiilor la încetarea raporturilor de muncă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la bugetul de stat, veniturile și cheltuielile se majorează cu 303,5 milioane de lei și respectiv cu 652,1 milioane de lei, creșterea deficitului revenindu-i totalmente bugetului de stat.

Astfel, parametrii revizuiți ai bugetului de stat pe anul 2018 sunt următorii: venituri – în sumă de 36 miliarde 922 milioane de lei, cheltuieli – în sumă de 41 miliarde 984,5 milioane de lei, iar deficitul bugetar va constitui 5 miliarde 62,5 milioane lei.

Proiectul de rectificare a bugetului urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

0