Relaţia Republicii Moldova cu România este una „specială”, dar asistența financiară ar putea suferi schimbări

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea de-a doua tranşă din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova de 150 de milioane de euro oferită de Guvernul României va fi deblocată, deoarece nu există indicii că acest lucru nu s-ar întâmpla. Totuși, nu este clar dacă în anii viitori Republica Moldova va putea beneficia de suport direct bugetar în aceeaşi manieră în care a obţinut-o până acum. De această părere este Iulian Groza, director executiv la Institutul de Politici şi Reforme Europene din Chișinău.

Groza este de părere că relaţia Republicii Moldova cu România este una „specială” și există anumite evoluţii la Bucureşti, există și evoluţii la Chişinău, care arată, într-un fel sau în altul, că relaţia în continuare va fi una bazată pe pragmatism, deși România are un nou Cabinet de Miniștri.

„Relaţia Republicii Moldova cu România este una specială. Şi există anumite evoluţii la Bucureşti, există și evoluţii la Chişinău, care arată, într-un fel sau în altul, că relaţia în continuare va fi una bazată pe pragmatism. Sunt mai multe programe şi proiecte în derulare. Sunt proiecte prioritare în sectorul energetic, care trebuie duse până la capăt – interconectarea energiei electrice, dar şi interconectarea pe gazele naturale. Sunt proiecte care trebuie realizate. Există angajamente între guvernele de la Chişinău şi de la Bucureşti. Acum urmează să vedem cum va evolua relaţia noului guvern de la Bucureşti cu cel de la Chișinău, în ce măsură angajamentele asumate pe parcursul anului trecut se vor realiza”, a declarat Groza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit acestuia, România ar urma să acorde a doua tranșă din împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro, deoarece „deocamdată alte indicii că acest lucru nu s-ar întâmpla”.

„Deocamdată alte indicii că acest lucru nu s-ar întâmpla nu există. Cunoaştem că şi Uniunea Europeană anul trecut a transferat în bugetul Republicii Moldova suportul direct bugetar planificat pentru anii precedenți. Sigur că relaţia de cooperare pe domeniul asistenţei între Uniunea Europeană şi Republica Moldova pe viitor s-ar putea să prevadă anumite schimbări în abordare. Nu este clar dacă în anii viitori Republica Moldova va putea beneficia de suport direct bugetar în aceeaşi manieră în care a obţinut-o până acum. Dar dacă vorbim de creditul oferit de guvernul României, din câte înţelegem noi, condiţiile asumate atunci cu prima tranşă, deocamdată, rămân în vigoare. Şi, probabil, la momentul dat nu pot, de exemplu, să menţionez anumite schimbări de situaţie în relaţia Republicii Moldova cu România în acest aspect”, a mai spus director executiv la Institutul de Politici şi Reforme Europene din Chișinău.

Anterior, autoritățile de la București anunțau că cea de-a doua tranșă din împrumut va fi deblocată doar după ce Republica Moldova va semna un acord cu Fondul Monetar Internațional, acord care a fost semnat la începutul lunii noiembrie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...