Rehidratarea rectală, bătăi sau privarea de somn; Cum își tortura CIA deținuții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Simularea înecului, privarea de somn, bătăile, izolarea în celule întunecate, rehidratarea rectală, ameninţările se numără printre tehnicile folosite de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) în anii 2000, în special în închisori secrete.

Raportul critic la adresa Agenţiei Centrale de Informaţii, publicat marţi de Comisia de Informaţii din Senat, acuză CIA că i-a supus pe deţinuţi timp de mai mulţi ani unor „tehnici de interogare agresive, în mod repetat, pe parcursul mai multor zile şi săptămâni”. Deţinuţii au fost loviţi de pereţi, dezbrăcaţi, aruncaţi în apă rece, împiedicaţi să doarmă în unele cazuri timp de peste o săptămână, bătuţi, ameninţaţi, umiliţi, dezvăluie raportul Comisiei din Senatul american.

Multe dintre tehnicile de tortură prezentate în detaliu în raportul consistent al Senatului au fost documentate în memorandumuri confidenţiale ale Ministerului Justiţiei în 2002 şi 2005, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, şi dezvăluite de administraţia succesorului său, Barack Obama, în primăvara lui 2009.

Bătăi şi tehnica lovirii deţinuţilor de perete

Raportul menţionează tehnicile de interogare prin „pălmuirea” şi loviturile în „burtă” aplicate deţinuţilor CIA, care, de asemenea, erau „insultaţi” în permanenţă. Tehnica „walling” consta în izbirea deţinuţilor de perete.

Privarea de somn

Deţinuţii erau ţinuţi în stare de veghe până la 180 de ore, ceea ce înseamnă „timp de şapte zile şi jumătate”, în poziţii fizice incomode: „în picioare, cu mâinile deasupra capului”, purtând cătuşe prinse de tavan. De asemenea, deţinuţii CIA erau închişi în camere luminate 24 de ore din 24, iar, în unele cazuri, folosind muzică dată la maxim.

Izolare şi ameninţarea cu insecte

În perioada iunie-august 2002, palestinianul Abu Zubaydah a fost „ţinut în izolare timp de 47 de zile, fără să fie interogat”, dezvăluie raportul. Tehnica a fost şi mai înspăimântătoare: Abu Zubaydah a fost plasat într-o cutie de mărimea unui sicriu timp de 266 de ore, ceea ce înseamnă 11 zile, şi într-o cutie de dimensiuni mai reduse timp de 29 de ore, unde a continuat să fie interogat. Deţinutul a fost ameninţat cu insecte, pe care anchetatorii le introduceau în cutie, informându-l însă că înţepăturile nu vor fi nici mortale şi nici dureroase.

În centrele secrete de interogare, identificate de Senatul american sub numele de „COBALT”, deţinuţii erau ţinuţi în întuneric, în picioare, cu mâinile deasupra capului şi de cele mai multe ori dezbrăcaţi. Şeful echipei anchetatorilor de la „COBALT”, citat în raportul Senatului, explica în 2003 că acest loc secret semăna cu o „temniţă”. În întunericul total de la „COBALT, duşuri sau băi cu apă îngheţată erau periodic aplicate prizonierilor.

Simularea înecului

Simularea înecului (waterboarding) este una dintre cele mai cunoscute tehnici folosite de CIA. În cele mai multe cazuri, deţinutul era legat de o bancă înclinată, cu picioarele ridicate. Fruntea şi ochii erau acoperite cu o bucată de pânză, iar anchetatorul turna apă peste pânză, care, în timpul operaţiunii era trasă asupra nasului şi gurii prizonierului. Respiraţia acestuia era astfel blocată pentru 20-40 de secunde. Operaţiunea era repetată după ce deţinutul era lăsat să inspire aer de trei sau patru ori.

Trântirea violentă la pământ

Una dintre tehnicile folosite în mai multe rânduri la „COBALT”: cinci agenţi ai CIA începeau să ţipe la un deţinut, îl scoteau din celulă, îl dezbrăcau şi îl acopereau cu o folie din plastic, iar ulterior îl trânteau de pământ. Deţinutul era ulterior târât pe un culoar, lovit, pălmuit. Afganul Gul Rahman, decedat la „COBALT” în noiembrie 2002, avea corpul plin de contuzii, arată raportul Senatului american.

Ameninţări psihologice

Ameninţările psihologice erau folosite frecvent de anchetatorii CIA, potrivit Snatului american. Ameninţările vizau familiile şi copiii deţinuţilor. Ameninţările cu „agresiuni sexuale” asupra mamei unui prizonier sau „tăierea gâtului mamei” altui deţinut sunt prezentate în raport.

Rehidratarea rectală

Tehnică extrem de umilitoare, aplicată în cazul a cel puţin cinci deţinuţi, care au fost supuşi unor „rehidratări rectale” forţate şi au fost „alimentaţi pe cale rectală fără să existe o necesitate medicală”, subliniază raportul Senatului. Altor prizonieri le-au fost administratate băuturi pentru limitarea „vărsăturilor în timp şedinţelor de waterboarding”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...