Referendumul lui Dodon, mărul discordiei în CEC: Ciocan şi Gurduza îşi împart replici dure

Referendumul lui Dodon, mărul discordiei în CEC: Ciocan şi Gurduza îşi împart replici dure

Referendumul consultativ al preşedintelui Igor Dodon, pe marginea a patru subiecte, a aprins spiritele în cadrul şedineţi de asttăzi a Comisiei Electorale Centrale, în timpul dezbaterilor ce ţin de proiectul de lege cu privire la votarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, prezentat de Sergiu Gurduza.

Conform documentului, se propune ca cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării să poată vota şi în baza buletinului de identitate, lucru cu care Iurie Ciocan nu a fost de acord, declarând că prin asta autorii legiferează migraţia ilegală, făcând trimitere la faptul că hotarele ţării nu poate fi trecut în baza buletinului de vot.

„Vreau să ştiu dacă regimul de călătoriei permite traversarea frontierei de stat permite cu buletinul. Nu, nu se permite, iar acest proiect este populist. Depăşeşte cadrul legal şi li se dă iluzia cetățenilor că migrația ilegală este permisă de către autorități”, a comentat Ciocan.

De partea cealaltă, raportorul Sergiu Gurduza a declarat că la moment ne aflăm în campanie electorală, făcând trimitere la referendumul consultativ iniţiat de președintele Igor Dodon pentru 24 septembrie şi că tărăgănarea adoptării proiectului de lege nu va duce la nimic bun.

„Președenția Republicii Moldova, unde activează cel putin un membru al CEC, a stabilit un referendum pentru data de 24 septembrie. Deci, noi suntem în campanie electorală. Noi trebuie până la 24 iulie să pregătim totul, dar d-voastră mințiți. Ar fi rușinos ca un fost preşedinte CEC să nu cunoască că suntem în perioada campaniei electorale. Argumentul că s-a încălcat procedura nu ţine, deoarece noi suntem în campanie electorală, iar CEC a mai procedat similar. Noi nu eram obligați să organizăm audieri publice. Fiecare cu papucii lui”, a comentat Gurduza.

În context, şefa CEC Alina Russu a menţionat doar că nu Comisia a decis care proiecte trebuei trecute sub transparenţă decizională.

Cu 3 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 3 „abțineri”, proiectul nu a fost votat de CEC.

Amintim că Igor Dodon a semnat la 28 martie un decret cu privire la organizarea unui referendum consultativ republican. Cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să răspundă la 4 întrebări:
1. abrogarea legii prin care miliardul sustras din sistemul bancar este transformat în datorie a cetățenilor.
2. învestirea președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea Parlamentului.
3. reducerea numărului deputaților de la 101 la 71.
4. studierea în școli a Istoriei Moldovei.

0