Rectorul ULIM, Andrei Galben a murit la vârsta de 69 de ani

Rectorul ULIM, Andrei Galben a murit la vârsta de 69 de ani

Rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Andrei Galben, s-a stins din viaţă noaptea trecută, la vârsta de 69 de ani, în urma unui atac de cord.

Potrivit Moldpres, informaţia a fost confirmată de prim-vicerectorul ULIM, Ana Guţu, şi de către vicerectorul instituţiei, Elena Prus. Despre decesul rectorului ULIM scrie pe pagina sa de Facebook și vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă, care a transmis un mesaj de sincere condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut.

„Prea trist acest decembrie. A plecat dintre noi și cel care a reușit să aducă la un nou nivel învățământul superior din Republica Moldova. A trecut în neființă Andrei Galben, rectorul Universității Libere Internaționale din Moldova, un părinte al zecilor de generații de studenți ai căror Alma Mater le-a fost universitatea pe care a fondat-o și a condus-o cu abilitate. L-am cunoscut drept un om curajos, tenace, pozitiv și mereu preocupat de proiectul vieții lui – ULIM”, a scris Leancă pe pagina sa.

Andrei Galben s-a născut la 2 septembrie 1948 în satul Slaveanca, raionul Sângerei. A studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, şi-a obţinut doctoratul la Academia de Ştiinţe în 1975. A fost profesor de istorie la şcoala medie nr.1 din Sângerei, asistent la Universitatea de Stat din Moldova, ulterior a fost asistent, lector, lector superior, apoi profesor universitar şi şef al catedrei Istorie veche şi medievală la Universitatea Pedagogică „I. Creangă” din Chişinău. În 1992 academicianul fondează Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.

Profesorul Andrei Galben este membru corespondent al Institutului de Relaţii Internaţionale din Paris, Franţa (1996), academician al Academiei Pentru Pace şi Progres, Washington, SUA (1996), academician al Institutului de Biografii, SUA (1997), membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia (1998), academician al Academiei Mondiale, Varşovia (1999).

Andrei Galben a fost distins cu medalia de aur a Asociaţiei Juriştilor Americani, Diploma de Onoare a Universităţii din Alabama, SUA, Diploma de Onoare şi membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relaţii Internaţionale, Franţa, Medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicină „Albert Schweitzer”, Polonia), medalia „Eminescu Integral”, Ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii”. De asemenea este laureat al Premiului Naţional „GALEX”, pentru cel mai bun fondator de bibliotecă. Este autorul a peste 400 de lucrări didactico-ştiinţifice.

Rectorul Andrei Galben va fi înmormântat miercuri.

0