Recomandările ANSA pentru consumatori în ajunul sărbătorilor de iarnă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu unele sfaturi și recomandări în speranța de a ajuta oamenilor să aleagă produse de calitate pentru masa de sărbătoare.

„Pentru ca produsele achiziționate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, Vă recomandăm, ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle, etc. să le procuraţi numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, afirmă ANSA într-un comunicat.

Totodată, pentru a evita situațiile, în care din cauza aglomerației din piețe și magazine în ajunul sărbătorilor, pot fi achiziționate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața dvs., ANSA vă recomandă următoarele:

  • – carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe,temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C.

Atenţie! Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară.

  • – la procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.

Atenție! Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

  • – la procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;

Atenţie! Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Verificaţi informaţia despre data ouării marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte şi termenul de valabilitate în documentul de însoțire sau pe cutia de transport.

  • – laptele are culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, nuanţă care se accentuează în cazul laptelui cu un conţinut sporit de grăsime. Nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite aşa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecţii stafilococice şi streptococice, etc. Lapte pasteurizat este numit laptele care a fost tratat termic apoi răcit şi este un produs gata pentru consum. Temperatura de păstrare – până la + 4 °C.

Atenţie! Laptele absoarbe foarte uşor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis. Alte nuanţe de culori ale laptelui (roz, albastru, roşu etc.) denotă, fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că intenţionat s-a falsificat.

În cazul în care consumatorii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

  • – existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;
  • – integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
  • – etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la denumirea produsului, originea acestuia, compoziţia, condiţiile de păstrare, data limită de consum sau data durabilităţii minimale sa data fabricării şi termenul de valabilitate etc.

Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare. Menţiunile de pe etichetă nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.

Mai mult ca atât, informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie.

Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice sărbătorilor de Iarnă, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul „stradal” de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, acestea au un impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs., contribuind la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

Recomandări practice:

  • – nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat;
  • – depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului;
  • – verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin, respectând şi dumneavoastră această temperatură acasă;
  • – nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune;
  • – ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea alimentelor.

Numărul de telefon linia fierbinte al ANSA este 0-22-26-46-43 sau prin aplicaţia Viber 067675544 şi poate fi apelată de către consumatori, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...