Reacțiile SUA, UE și Rusiei la cazul Saakașvili

Reacțiile SUA, UE și Rusiei la cazul Saakașvili

Statele Unite și Uniunea Europeană, principalii aliați declarați ai Kievului, au luat atitudine față de situația în care se află fostul președinte georgian și guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili.

Ambasada Statelor Unite la Kiev a făcut apel „la toate părțile să aplaneze tensiunile și să evite violența”, după ce politicianul de opoziție Mihail Saakașvili a fost reținut de forțele de ordine, dar eliberat cu forța de suporterii săi.

Totodată, Reprezentanța Uniunii Europene în Ucraina speră că ancheta în cazul opozantului va îndeplini prevederile legislației ucrainene, potrivit UNIAN.

„Suntem la curent cu ceea ce se întâmplă acum cu dl Saakașvili. De asemenea, urmărim îndeaproape acest caz și sperăm că ancheta va avea loc la timp și în conformitate cu toate prevederile legale“ – se arată în comunicatul Delagației UE.

„De asemenea, cerem ca autoritățile să nu ajungă să încalce drepturile fundamentale ale domnului Saakașvili“, – se mai menționează în declaratia diplomaților europeni.

În schimb Federația Rusă a catalogat această situație, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, drept „o problemă internă a Ucrainei” și că nu va comenta declarațiile unor oameni „care stau pe acoperiș”.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a anunțat marți seară că fostul președinte georgian Mihail Saakașvili are la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta în fața anchetatorilor ucraineni, după ce marți susținătorii săi l-au ajutat să scape blocând furgoneta poliției care îl transporta.

Fostul președinte al Georgiei, opozant declarat al președintelui Petro Poroșenko după ce acesta i-a retras cetățenia ucraineană, a fost reținut marți dimineață pentru mai multe ore în urma unei percheziții la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakașvili susține că este o înscenare făcută la ordinul președintelui ucrainean.

Mihail Saakașvili este bănuit că a vrut să „preia puterea prin forță” în timpul manifestațiilor contra corupției, indicase anterior Iuri Luțenko.

0