Reacția Venezuelei după ce SUA a amenințat cu intervenția militară

by Genko Genko

Armata venezueleană a efectuat sâmbătă exerciții de apărare la scară națională, solicitând și participarea populației, ca răspuns la amenințarea din partea Statelor Unite cu o „opțiune militară”, relatează Reuters.

Președintele american Donald Trump s-a referit la o posibilă intervenție militară în Venezuela în urmă cu două săptămâni, iar vineri a semnat un ordin prin care interzice tranzacționarea de noi titluri de stat venezuelene, care ar putea finanța regimul de la Caracas, condus de Nicolas Maduro. Washingtonul consideră că în Venezuela s-a instaurat o dictatură.

Televiziunea de stat din Venezuela a difuzat un comunicat prin care anunța că „împotriva amenințărilor belicoase ale Statelor Unite, li se cere tuturor venezuelenilor cu vârsta între 18 și 60 de ani să contribuie la apărarea integrală a națiunii”. Imaginile prezentau cetățeni tineri și bătrâni intrând în centrele de înregistrare a rezerviștilor, poziții camuflate ale unor trăgători de elită și comandanți care țineau discursuri la manifestații „anti-imperialiste”.

Guvernul venezuelean a afirmat că se așteaptă la participarea a 700.000 de membri ai milițiilor civile și a 200.000 de militari din forțele terestre, navale și aeriene. Reuters apreciază însă că nu există dovezi că s-ar fi înregistrat ca participanți și alți venezueleni, în afara susținătorilor fervenți ai Partidului Socialist, de guvernământ, al președintelui Maduro. Forțele armate urmau să își continue exercițiile până duminică.

În iulie, în Venezuela a fost aleasă o adunare constituantă care a luat locul parlamentului dominat de opoziție. Opoziția a boicotat alegerile, iar guvernele unor state din întreaga lume au apreciat că Maduro a organizat o farsă electorală pentru a ajunge să dețină întreaga putere.

CITIȚI ȘI...