Reacția PD la inițiativa liberalilor, de a-l suspenda pe Dodon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat urmează să analizeze inițiativa liberalilor, de a-l suspenda din funcție pe președintele Igor Dodon, se arată într-o reacție a formațiunii politice.

„Așteptăm, mai întâi, ca Partidul Liberal să prezinte în cadrul coaliției, în detaliu, argumentele care stau la baza acestei inițiative. Dacă exista elemente care induc riscul unei posibile încălcări ale legii fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Constituțională, așa cum prevede legea în astfel de situații, prin care să cerem opinia în ceea ce privește o eventuală încălcare a Constituției. În funcție de răspunsul Curții Constituționale, vom decide acțiunile de mai departe împreună cu colegii de Coaliție”, se arată într-un comunicat al PDM.

Fracțiunea Partidului Liberal (PL) anunță inițierea procedurii de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru încălcarea Constituției.

Reprezentanții PL propun organizarea unui referendum național de demiterea a președintelui recent ales. Aceștia vor să-l demită pe Dodon pe motiv că a încălcat Constituția, în primul rând atunci când a vorbit de problema transnistreană.

„În timpul campaniei electorale și după aceasta, Dodon a făcut multe declarații, care într-o oarecare măsură au stârnit nemulțumirea multor cetățeni. Șeful statului trebuie să fie echilibrat și să respecte Constituția și drepturile omului. Una din cele mai importante declarații a președintelui Dodon a fost felicitarea așa-numitului președinte transnistrean. Această acțiune contravine Constituției. Acesta a sfidat dragostea față de popor depunând flori la monumentul cazacilor. Tot ce a pornit să facă este în defavoarea Republicii Moldova”, a declarat liderul PL Mihai Ghimpu.

În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

PL mai are nevoie de semnăturile a cel puțin 21 de deputați pentru ca procedura să fie inițiată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...