Reacția opoziției la avizul Comisiei de la Veneția: Dacă votul mixt va fi aprobat, atunci va fi un semnal pentru partenerii de dezvoltare că Moldova se îndreaptă spre dictatură

Reacția opoziției la avizul Comisiei de la Veneția: Dacă votul mixt va fi aprobat, atunci va fi un semnal pentru partenerii de dezvoltare că Moldova se îndreaptă spre dictatură

Liderii partidelor extraparlamentare au reacționat la avizul dat de experții Comisiei de la Veneția, declarând că dacă guvernarea va adopta schimbarea sistemul electoral de vot în unul mixt, aceasta va fi o dovadă clară pentru partenerii externi că „Republica Moldova se îndreaptă spre dictatură”. Mai mult, liderii politici de opoziție spun că actualul sistem electoral „ne oferă șansa izbăvirii de exponenții trecutului nebulos, de dodoni și plahotniuci”.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a reacționat declarând că, „Comisia de la Veneția spune cel mai categoric NU sistemului mixt Plahotniuc-Dodon”.

„DA spun Oamenii Demnității și Adevărului viitorului luminos și prosper al țării noastre, cu familiile reîntregite acasă, în siguranță și bunăstare, în toleranță și respect reciproc. Sistemul proporțional ne oferă șansa izbăvirii de exponenții trecutului nebulos, de dodoni și plahotniuci. Să nu vă împingă păcatul să mai vreți să ne luați șansa. Vă vom termina! Politic, bineînțeles”, s-a adresat Năstase democraților și socialiștilor care încearcă să schimbe actualul sistem electoral în unul mixt.

Citește și: Comisia de la Veneţia STRICĂ planurile tandemului PD-PSRM: Votul mixt NU poate fi adoptat

De partea cealaltă, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi” spune că după avizul Comisiei de la Veneția, reprezentanții PD și PSRM vor începe să vorbească despre suveranitatea țării și despre faptul că „oamenii vor să-și aleagă deputații”, reușind astfel să aprobe schimbarea sistemului electoral de vot mixt.

„Cum era și de așteptat, Comisia de la Veneția, a dat aviz negativ inițiativei Plahotniuc-Dodon. Aceștia vor începe să vorbească însă despre suveranitatea țării și despre faptul că „oamenii vor să-și aleagă deputații”. În realitate, pentru un sistem mixt se pronunță doar aproximativ o treime din cetățeni, proporție manipulată de canalele lui Plahotniuc. Dar într-un stat capturat așa nu se admite schimbarea sistemului de vot. Comisia de la Veneţia a explicat în mod clar totul: în cazul sistemului pentru care optează Plahotniuc și Dodon, deputații riscă să fie influențați de elite de afaceri. Scurt și clar. Cine reprezintă elita de afaceri nu cred că trebuie de explicat”, a reacționat Usatîi.

Acesta mai declară că Plahotniuc va merge spre aprobarea proiectului, în pofida deciziei Comisiei de la Veneția. „Aici Dodon va întinde o mână de ajutor. Pentru ca proiectul să fie votat în lectura a doua sunt suficiente și voturile socialiștilor, foștii deputați PCRM și alți neafiliați, iar democrații cu vechime ar putea să se abțină. În final cei din UE se vor obișnui cu poveștile despre cum coordonatorul moldovean se odihnește pe parapeți, protejând regiunea de hoardele de ruşi. Coada va continua să miște câine…până noi singuri o vom tăia”, a mai spus Renato Usatîi.

Și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a ținut să comenteze avizul dat de experții Comisiei de la Veneția. „În opinia Comisiei de la Veneția, reforma propusă cu privire la schimbarea sistemului electoral nu poate fi considerată ca fiind una adoptată în baza unui consens larg. Mai mult, aceasta trezește “îngrijorări semnificative”, inclusiv cu privire la riscul că deputații aleși în circumscripții vor fi vulnerabili la influențe din partea intereselor din mediul de afaceri”, a reacționat Maia Sandu.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru, spune în context că „s-a întâmplat ceea ce era previzibil și evident pentru toată lumea. Avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului democraților și socialiștilor moldoveni demonstrează cu prisosință că schimbarea sistemului electoral este inoportună”.

Mai mult, Cibotaru avertizează că „dacă actuala guvernare nu va lua în calcul recomandările comisiei și va insista cu “detalii tehnico-juridice”, atunci acesta va fi un semnal clar pentru toți partenerii de dezvoltare că Moldova se îndreaptă în ritm alert spre dictatură”.

„Niciun argument al puterii de felul „decizia suverană a statului” nu ține, or respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția va însemna ralierea legislației moldovenești la standardele internaționale. Ignorarea lor, în schimb, va influența radical decizia partenerilor europeni, a instituțiilor internaționale de susținere a Republicii Moldova. Fără acest sprijin, Moldova riscă să dispară de pe harta Europei”, se mai arată în mesajul liderului PLDM, Viorel Cibotaru.

0