Reacția ONG-urilor de media, după ce reporterii ZdG au fost somați să nu filmeze în zona unei clădiri a lui Plahotniuc

Reacția ONG-urilor de media, după ce reporterii ZdG au fost somați să nu filmeze în zona unei clădiri a lui Plahotniuc

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor care au împiedicat două jurnaliste de la Ziarul de Gardă (ZdG) să filmeze în spațiul public din zona în care este amplasată clădirea Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Astfel, potrivit ZdG, miercuri, 11 octombrie, două jurnaliste de la această publicație, care filmau un reportaj pe o stradă din apropierea edificiului GBC, au fost somate de angajații serviciului de securitate al GBC să părăsească acea zonă și să-și caute un alt loc pentru filmări, motivând că edificiul ar fi o proprietate privată. Jurnalistele au fost amenințate că vor avea probleme dacă imaginile foto sau video vor fi făcute publice.

ONG-urile de media cheamă la respectarea drepturilor jurnaliștilor care își fac munca în spațiul public.

Citeşte şi: (VIDEO) Reporteri ZdG, amenințați şi somați să nu filmeze clădirea GBC a lui Plahotniuc

„Precizăm că, prin Legea presei, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile. Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că dreptul la respectul vieţii private şi de familie „nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată şi de familie răspândite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obţinute în locurile publice când persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate. Împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă care contravine Codului penal al Republicii Moldova”, potrivit unei declarații a organizaţiilor neguvernamentale.

Semnatarii apelului cer Ministerului Afacerilor Interne să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC, iar MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și despre rezultatele acțiunilor întreprinse.

De asemena, redacția Ziarului de Gardă așteaptă reacția oficială a autorităților și invită toți susținătorii la un flash-mob care va avea loc luni, 16 octombrie, la 12.00, pe Bulevardul Cantemir din Chișinău, în faţa clădirii GBC. Participanţii sunt invitaţi să filmeze şi să fotografieze.

0