Reacția oficialilor europeni la decizia Rusiei de a anexa Crimeea: Putin a ales calea izolării

by Genko Genko

Reacțiile oficialilor europeni în legătură cu decizia de astăzi a Kremlinului de anexare a Crimeei nu au întârziat să apară, chiar dacă deocamdată aceștia se rezumă doar la declarații tari.

Una dintre cele mai tranșante declarații aparține ministrului britanic de externe, William Hague, care a spus că ”este regretabil să auzim cum președintele Putin alege calea izolării”, avertizând că există un risc serios ca provocări în alte părți ale Ucrainei să fie folosite drept pretext pentru o escaladă militară.

Și cancelarul german, Angela Merkel, a venit cu o reacție, ea calificând gestul Rusiei de a anexa Crimeea drept unul ”contrar dreptului internațional”. Totodată, Merkel a spus că ”dialogul cu Rusia trebuie să continue, în paralel cu sancțiunile luate”.

Mai categoric s-a arătat președintele francez, François Hollande, care a cerut un răspuns ”puternic și coordonat” al Uniunii Europene față de decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a deschide calea alipirii regiunii ucrainene la Rusia.

”Condamn această decizie. Franța nu recunoaște nici rezultatele referendumului desfășurat în Crimeea la 16 martie, nici alipirea acestei regiuni a Ucrainei la Rusia”, a spus președintele Hollande, într-un comunicat.

Totodată, Uniunea Europeană anunță, prin vocea purtătorului de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, Maja Kocjancic, că ”șefii de stat și de guvern vor discuta despre situația din Ucraina la summitul care începe joi. Ei vor analiza întreaga evoluție de până atunci a evenimentelor, ținând seama de etapele stabilite clar la reuniunea de urgență din 6 martie, pentru impunerea de sancțiuni Rusiei. Nu pot spune nimic în plus în acest moment, dar, reamintesc, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să nu continue procesul de anexare a Crimeii”.

CITIȚI ȘI...