Reacția conducerii de vârf a țării după expulzarea de către SIS a șapte cetățeni turci. Ce spun Dodon, Candu și Filip

Reacția conducerii de vârf a țării după expulzarea de către SIS a șapte cetățeni turci. Ce spun Dodon, Candu și Filip

Președintele Igor Dodon a solicitat, în regim de urgență, informații concludente de la Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova cu privire la expulzarea cetățenilor turci care au activat la liceul „Orizont” pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a șapte cetățeni străini. Concomitent, premierul Pavel Filip a cerut ministerului Educației să se asigure că procesul de învățământ în liceul în care activau cei șapte cetățeni turci nu este afectat, iar SIS – informații suplimentare. Aceasta a fost o primă reacție a conducerii de vârf a țării în cazul acțiunilor SIS în privința directorului și a șase angajați ai liceului „Orizont” din capitală.

Consilierul în domeniul juridic și relațiilor instituționale al președintelui, Maxim Lebedinschi, a precizat într-o postare pe Facebook, că în decembrie 2016, prin decizia Parlamentului Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din subordinea Președintelui și transferat în subordinea Parlamentului. „Totodată, pentru a evita orice speculații apărute în presă, precum că cetățenii respectivi au cerut azil politic în Republica Moldova, ținem să comunicăm, că până în prezent, în adresa instituției prezidențiale nu a parvenit nicio cerere de acest gen”, se arată în postarea consilierului prezidențial.

Însăși Igor Dodon a reacționat ieri printr-o postare pe rețele de socializare distribuind știre în care era exprimată opinia că „acțiunile SIS reprezintă o plată a președintelui Igor Dodon pentru reparația Președinției”, arătându-se nedumerit de „standardele duble ale presei”. În acest sens, șeful statului a menționat că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”. „A diplomaților ruși, de exemplu, la solicitarea Londrei. Guvernarea a executat atunci cerința occidentalilor, iar presa a tăcut sau a aplaudat. Acum, să așteptăm explicațiile instituțiilor, fără a cădea în interpretări gratuite și speculații politice sterile”, a îndemnat Dodon.

Vedeți și: Șapte cetățeni turci din cadrul liceului „Orizont”, ridicați de SIS și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova

Speaker-ul Parlamentului, Andrian Candu a subliniat prin intermediul unui comunicat de presă importanța controlului parlamentar în acest caz „din perspectiva respectării drepturilor omului și normelor naționale și internaționale”. El a cerut conducerii comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de Eugen Carpov și subcomisiei pentru control parlamentar asupra Serviciului Informație și Securitate să organizeze audieri cu invitarea conducerii SIS. De asemenea, președintele Parlamentului a cerut analiza materialelor și informațiilor cu privire la expulzarea cetățenilor turci și anunțarea rezultatelor audierilor pentru a asigura controlul public asupra acestui subiect.

Nu în ultimul rând, premierul Pavel Filip a solicitat astăzi Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru „desfășurarea în continuare, în condiții bune, a procesului de studii în liceul” în care activau cei 7 cetățeni turci expulzați din Republica Moldova.

În același timp, Guvernul a cerut Serviciului de Informații și Securitate să prezinte informații suplimentare în legătură cu acest caz, pentru a putea face o analiză obiectivă a situației care a generat decizia de declarare a persoanelor respective ca indezirabile. „La fel ca și în cazul altor cetățeni străini expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, Guvernul dorește sa se asigure că procedurile legale au fost respectate întocmai și decizia respectivă este bine argumentată”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Amintim că în dimineața zilei de ieri șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Informații și Securitate după ce presa a scris că mai mulți cetățeni turci de la liceul (moldo-turc) „Orizont” din capitală au fost ridicați de angajații SIS și duși într-o direcție necunoscută.

0